Güneş’te son 6 yılın en büyük patlaması: İletişim ve elektrik şebekelerinde sorun yaşanabilir
Güneş, son 6 yılın en büyük patlamalarından birini yaşayarak muazzam gücünü bir kez daha hatırlattı. 2017’den sonra ilk kez ‘X’ kategorisinde yer alan bir patlama meydana geldi.
NASA’ya göre Güneş, bir süredir takip edilen büyük patlamasını 14 Aralık itibariyle yaşadı. Güneş Dinamikleri Gözlemevi uzay aracı (Solar Dynamics), yaşanan bu patlamayı anbean kaydetti.
Güneş’te yaşanan bu patlama ile etrafa yüksek enerjili radyasyon da püskürdü. X, yani en büyük kategori olarak nitelendirilen patlama, iletişimde sorunlara neden olabilir.
GÜNEŞ, 2017’DEN BU YANA EN BÜYÜK PATLAMASINI YAŞADI
SpaceWeather.com web sitesine göre, patlama 12:02 EST'de (17:02 GMT) meydana geldi ve şiddeti X2.8 olarak kaydedildi; bu da onu Eylül 2017'den bu yana en güçlü güneş patlaması olarak bir kez daha tarihe geçirdi.
NASA'nın Güneş’i takip eden uzay aracı, 14 Aralık’ta yaşanan patlamayı anbean kaydetti. Güçlü patlamalar genellikle saatte milyonlarca mil hızla uzaya devasa plazmalar gönderir. Ayrıca bu patlama ile Dünya’daki iletişim araçlarında sorunlar yaşanabileceği de aktarıldı.
ABD Hava Kuvvetlerine göre bu patlama, CME'nin ön kenarından gelen Sınıf II bir güneş radyo patlaması olarak düşünülüyor. Radyo patlamalarının sürüklenme hızına dayanayarak ortaya çıkan CME’nin hızı 2100 km/s'yi (4,7 milyon mph) aşabilmekte.
ELEKTRİK ŞEBEKELERİ VE İLETİŞİMDE SORUNLAR MEYDANA GELEBİLİR
Öte yandan Dünya’ya çarpan CME’ler, elektrik şebekelerine ve diğer altyapılara zarar verebilecek jeomanyetik fırtınaları tetikleyebilir. Bu tür fırtınalar auroraları da güçlendirerek bu göksel ışık gösterilerini daha yoğun ve daha geniş bir alanda görülebilir hale getirebilir.
Dünya'nın atmosferi güneş patlamalarından kaynaklanan zararlı radyasyonun yere ulaşmasını engeller. Ancak bu radyasyon yine de hayatımızı etkileyebiliyor; örnek olarak Küresel Konumlandırma Sistemi ve iletişim uyduları tarafından gönderilen sinyalleri etkileyerek radyo kesintilerine neden olabilir.