Tgrt Haber

Güneş'ten 4 milyon kat büyük: Galaksimizin kalbindeki kara delik görüntülendi

16 Aralık 2021 14:28
Güneş'ten 4 milyon kat büyük: Galaksimizin kalbindeki kara delik görüntülendi

Bilim insanları, Samanyolu Galaksisi’nin kalbinde yer alan devasa kara deliğin şimdiye kadarki en net görüntülerini çekti. Gökbilimciler, kara deliğin çevresindeki yıldızları da görüntülemeyi başardı.

Almanya'daki bilim insanları Samanyolu Galaksisi'nin kalbinde yer alan devasa bir kara deliğin en net görüntülerini yakaladı. Bilim insanları, Sagittarius A* isimli kara deliğin görüntüsünü bir çalışma ile yayımladı.

Araştırma ekibi, görüntünün 4 büyük teleskoplu VLTI (Çok Büyük Interferometre Teleskobu) sayesinde çekildiğini ve ardından teleskoplardan gelen görüntülerin birleştirildiğini söyledi. Bu arada, gökbilimciler, yukarıda da gördüğünüz kara delik görüntüsünün tek bir teleskopla çekilen görüntülerden 20 kat daha keskin olduğunu belirtti. 

DÜNYA'YA 27 BİN IŞIK YILI UZAKLIKTA

Araştırmacılar, dört farklı teleskop ile çektikleri görüntüleri inceleyerek yıldızların bir kara deliğin yörüngesinde bulunduğunu keşfetti. Ayrıca kara deliğin kütlesini ve Dünya’ya uzaklığını da hesapladılar.

Güneş'ten 4 milyon kat büyük: Galaksimizin kalbindeki kara delik görüntülendi

Sagittarius A*'in yörüngesindeki yıldızların hızlarını ölçerek, kara deliğin kütlesinin Güneş’ten yaklaşık 4.3 milyon büyük olduğunu buldular. Bunun yanı sıra kara delik, gezegenimizden 27 bin ışık yılı uzaklıkta yer alıyor. 

Bu gözlemler ünlü fizikçi Albert Einstein'ın yerçekiminin uzay-zamanı nasıl etkilediğini belirleyen genel görelilik teorisini doğruluyor. Çünkü genel görelilik süper kütleli bir kara deliğin etrafındaki yıldızların hareketine bakarak test edilebilir. 

Çalışmayı yapan Max Planck Enstitüsü araştırmacısı Reinhard Genzel, "Sagittarius A*’in etrafındaki yıldızları takip edip görüntüleyerek kara deliğin etrafındaki hareketlerini öğrendik ve Samanyolu’nun kalbi hakkında daha fazla fikir sahibi olduk.” dedi. 

Kara deliği incelemeye devam eden ekip, bu çalışmayı Astronomy Astrophysics dergisinde yayımladı. 

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...