Tgrt Haber

Güneşten tam 9 kat daha büyük bir kara delik keşfedildi

07 Temmuz 2023 19:33 - Güncelleme : 07 Temmuz 2023 19:34
Güneşten tam 9 kat daha büyük bir kara delik keşfedildi

ABD Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) tarafından yapılan açıklamada, James Webb Uzay Teleskobu sayesinde bilinen en yaşlı süper kütleli kara deliğin keşfedildiği bildirildi.

CEERS 1019 galaksisinin merkezinde keşfedilen, bilinen en yaşlı süper kütleli kara delik​ büyük bir merak uyandırıyor. ABD Havacılık ve Uzay Dairesi'ne (NASA) göre, güneşin tam 9 katı büyüklüğündeki bu devasa kara deliğin, büyük patlamadan tam 570 milyon yıl sonra şekillendiği belirtildi.

Ancak, son zamanlarda yapılan gözlemler, James Webb Uzay Teleskobu​ tarafından elde edilen yeni görüntüler sayesinde, daha da ilginç bir keşife işaret ediyor. AA'ya göre büyük patlamadan yaklaşık 470 ila 675 milyon yıl sonra oluştuğu tahmin edilen iki farklı galaksi​ daha tespit edildi. Bu galaksilerin merkezindeki kara delikler üzerinde araştırmalar devam ediyor.

Araştırmacılara göre bu yeni keşifler, CEERS 1019 galaksisinde bulunan "en yaşlı süper kütleli kara delik" kısa sürede içinde rekorunu kaybedebilir. Araştırmanın lideri Steven Finkelstein, bu yeni kara deliklerin, James Webb Uzay Teleskobu'nun katkılarıyla önceki teleskoplarla tespit edilen diğer galaksilerden farklı göründüğünü belirtiyor.

ERKEN EVRENİN HARİTASI ÇIKARILIYOR

CEERS araştırması kapsamında, James Webb Uzay Teleskobu'nun sağladığı kızılötesi görüntüler ve spektrum verileri birleştirilerek, erken evrenin haritası çıkarılıyor. Bu önemli çalışma, evrenin gizemli ve heyecan verici başlangıcını anlamamızı sağlayacak büyük bir adım olarak değerlendiriliyor.

Güneşten tam 9 kat daha büyük bir kara delik keşfedildi

Öncesinde tespit edilen en yaşlı kara deliklerin, büyük patlamadan 1 milyar yıl sonra oluştuğu biliniyordu. Ancak, bu yeni keşifler, evrenin daha genç dönemlerinde kara deliklerin oluşumunun nasıl gerçekleştiğine dair daha fazla bilgi edinmemizi sağlayacak.

Görsel açıdan, CEERS 1019 tek bir dairesel disk olarak değil, üç parlak küme olarak görünüyor.

New York'taki Rochester Teknoloji Enstitüsü'nden CEERS ekip üyesi Jeyhan Kartaltepe, "Bu mesafelerdeki görüntülerde bu kadar çok yapı görmeye alışkın değiliz. Bir galaksi birleşmesi, bu galaksinin kara deliğindeki aktiviteyi beslemekten kısmen sorumlu olabilir ve bu da artan yıldız oluşumuna yol açabilir." dedi.

Kaynak: AA, Nasa

Derleyen: Ömer Faruk Doğan - TGRT Haber

Kaynak: AA, Nasa

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...