Dünyanın en büyük çarpıştırıcısı 'Hadron' uykusundan uyandı: Karanlık maddenin gizemini çözecek
Evrenin gizemlerine ışık tutan dünyanın en büyük ve en güçlü çarpıştırıcısı olan 'Büyük Hadron Çarpıştırıcısı', üç yıllık uykusundan uyandı. Haziranda deneylere başlaması beklenen çarpıştırıcı temmuz sonuna kadar tam güçte çalışacak.
Dünyanın en büyük ve en güçlü çarpıştırıcısı olarak kabul edilen İsviçre’de bulunan Büyük Hadron Çarpıştırıcısı 2019 yılında bakıma alınmıştı. Avrupa Nükleer Araştırmalar Merkezi (CERN) tarafından, 10 bin bilim insanı ve mühendisin katılımıyla inşa edilen çarpıştırıcı, 3 yıl sonra uykusundan uyandı.
Evrenin gizemlerini aydınlatacak Büyük Hadron Çarpıştırıcısı’nın kontrolleri ve bakımlarında herhangi bir olumsuzluğa rastlanmazsa haziran ayında deneylere başlayacak. Çarpıştırıcının temmuz ayına kadar da tam güçle çalışması bekleniyor.
SALGIN NEDENİYLE BAKIM 1 YIL UZATILDI
Başlangıçta iki yıl olarak planlanan bakım sürecinin koronavirüs salgını nedeniyle bir yıl daha uzaltığını belirten CERN fizikçilerinden Stephane Fartoukh, 'Uzun Kapatma 2' sürecinin tamamlanması, hem önleyici hem de düzeltici sayısız bakım operasyonunu devreye alma fırsatı sağladı" ifadelerini kullandı.
KARANLIK MADDENİN GİZEMLERİ KEŞFEDİLECEK
Araştırmacılar, haziranda başlayacak yeni çalışma dönemindeki deneylerde karanlık maddenin gizemlerini keşfetme amacıyla daha fazla parçacığı bir araya getirmeyi umuyor.
BÜYÜK HADRON ÇARPIŞTIRICI NEDİR?
Yerin 175 metre altına inşa edilen bu dev makinenin tam 27 kilometre uzunluğunda. Maddeyi yüksek sıcaklık ve yüksek yoğunlukta incelemek için tasarlanan çarpıştırıcı, içinde süperiletken mıknatıslar bulunan halka şeklindeki tünellerden oluşuyor. Bu dev makine, ışık hızına yakın zıt yönlerden gelen parçacıkların çarpışmasında sonra ortaya çıkan yeni parçacıkların incelenmesine olanak sağlıyor.
4 büyük ve iki küçük detektörün bulunduğu makine, incelenen parçacıklar sayesinde evrenin gizemlerinin aydınlatılmasını sağlayabilir.