Hata kabul etmeyen proje: Türkiye, yerli ve milli üretime bir yenisini daha ekledi! Artık dışarıdan alınmayacak
Denizaltılar için gerekli olan çelik için Türkiye bir ilke daha imza attı. Mevcut koşullarda yurt dışından alınan denizaltı çeliği, OYAK sayesinde artık millileştirildi.
Türkiye, savunma sanayindeki gelişimiyle, yerli ve millileştirme konusunda da artık kritik bir virajı döndü. İHA-SİHA, kara ve deniz araçları bunun en iyi örneklerinden sadece birkaçı.
Özellikle denizaltı için çalışmalar yoğun şekilde devam ederken, OYAK ülke adına dışa alımı azaltan büyük bir başarıya imza attı. Artık denizaltı çeliği de millileştirildi.
DENİZALTI ÇELİĞİ HY-100, MİLLİ İMKANLARLA ÜRETİLDİ
Trthaber’in derlediği habere göre HY-100, ilk olarak İDEF 2023 Fuarı’nda gösterildi. Ülke adına kilometre taşı olarak gösterilen proje, OYAK’ın gayreti ve çabasıyla artık milli hale getirildi.
Normal şartlarda denizaltılar için gerekli çelik malzemesi, Avusturalya ve diğer ülkelerden karşılanıyordu. Bu, dışa alım nedeniyle elde edilecek kârın da önüne geçiyordu. Ancak Türkiye’nin yerli firmalarından OYAK, hata kabul etmeyen bu çeliği millileştirmeyi başardı.
YÜKSEK TEKNOLOJİ BU ÜRÜN, TÜRK DONANMASINDA KRİTİK BİR KAPIYI DAHA AÇIYOR
Denizaltı çeliğin hassas ve asla hata kabul etmeyen bir özel üretim malzemesi olduğunu vurgulayan Kozan Selçuk Erkan, şu ifadeleri kullandı:
“Denizaltı inşasında hemen her gün daha yerli sistemler inşa ediyoruz. REİS sınıfı denizaltılar için uzun yıllar önce çelik ithalat anlaşması imzalanmıştı. Bugüne kadar hep yabancı çelik kullanarak bu platformları inşa ettik.
Artık sırada STM-500 ve MİLDEN denizaltısı olacak. Kendi milli denizaltımızı üretmemiz bu konuda ana üretici olan birkaç ülkeyi tedirgin edecektir. Kritik sistemlerden birisi olarak denizaltı çeliğinin yerli olması inşa ettiğimiz denizaltıların ihracatı konusunda elimizi daha da özgürleştirecek. Çünkü bu malzeme istediğiniz her an erişebileceğiniz, parası ne kadarsa bastırıp alabileceğiniz türden bir ürün değil."
SADECE DENİZALTIYLA DA SINIRLI KALMAYACAK
Açıklamalarında yerli ve milli çeliğin önemine değinen Erkan, farklı bir pencere daha açarak bunun sadece denizaltılarla sınırlı kalmayıp, zırhlı kara araçlarında da kullanılabileceğini vurguladı:
“Bugün en zor ürünlerden biri denizaltı çeliği… Bununla beraber ülkemiz için çok önemli bir ihracat değeri taşıyan taktik tekerlekli zırhlı araç ve taret sistemlerimizi de unutmamak gerek. Üretilen zırh çeliği bu araçlarımızda kullanılacak. Haliyle sadece deniz platformlarında değil kara araçları ve makine endüstrimiz için de altın değerinde bir sanayi kazanımı elde etmiş oluyoruz.”
Kaynak: TRT Haber
Derleme: TGRT Haber