Tgrt Haber

Hayaldi gerçek oldu: İlk ticari uzay uçuşu gerçekleşti

30 Haziran 2023 11:18 - Güncelleme : 30 Haziran 2023 11:23
Hayaldi gerçek oldu: İlk ticari uzay uçuşu gerçekleşti

Uzay turizmi şirketi Virgin Galactic, ilk ticari uzay uçuşunu gerçekleştirdi. İtalya'dan isimlerin eşlik ettiği uçuşta astronotlar çeşitli deneyler gerçekleştirdi. Peki uzaya gitmenin maliyeti ne kadar?

İngiliz iş insanı Richard Branson tarafından 2004'te kurulan Virgin Galactic​ şirketi, ilk ticari uzay uçuşunu gerçekleştirdi ve böylece insanlık için uzay yolculuğu​ çağı bir adım daha yaklaştı.

BBC'nin haberine göre "Galactic 01" olarak adlandırılan uçuşta, Virgin Galactic'ten bir astronot eğitmen rehberliğinde İtalyan Hava Kuvvetleri ve İtalya Ulusal Araştırma Konseyi'nden üç yolcu yer aldı. Uzay aracı New Mexico çölünden kalktı, 72 dakika süren uçuşunu tamamlamasının ardından aynı yere iniş yaptı.

YÖRÜNGE ALTI YOLCULUK YAPTI

Virgin Galactic'in 15 bin metre yüksekliğe çıkan uzay aracı yörüngeye tam olarak girmedi. NASA'ya göre bir uçuş, uzay sınırı olan 80 kilometreyi aştığında uzay turizmi olarak kabul ediliyor. Galactic 01 uçuşundaki astronotlar uzay sınırına ulaştıklarında amiyane tabirle ağırlıksız hale geldiler, ardından kendilerini tutan kayışları çözerek yerçekimsiz ortamda 13 deney gerçekleştirdiler.

https://twitter.com/virgingalactic/status/1674441959648423937

Ekiptekilerden biri biyometrik verileri ve fizyolojik tepkileri ölçen özel giysi giydi. Diğeri mikro yerçekimindeyken kalp atış hızını, beyin fonksiyonlarını takip etmek için sensörler kullanarak testler yaparken, üçüncü araştırmacı belirli sıvı ve katıların çok zayıf yerçekiminde nasıl karıştığını incelemek üzere görevlendirildi.  

İLK TURİSTLER AĞUSTOS'TA

Uzay turizmi şirketi, her ay uzaya turist gönderme hedefi kapsamında, ilk turistlerin yer alacağı Galactic 02 adlı bir sonraki uçuşunu Ağustos'ta gerçekleştirmeyi planlıyor. 90 dakika süreceği belirtilen Virgin Galactic uçuşunun bedeliyse yolcu başına 450 bin dolar (yaklaşık 12 milyon TL) olarak açıklandı.

800 BİLET SATTI

Kısa uzay yolculuğu yapmak için 2021'de ABD Hükümeti'nden onay alan Virgin Galactic'in şu ana kadar 800 bilet sattığı öğrenildi. Daha önce 200 bin dolar olan bilet fiyatları şu anda 450 bin dolara yükseldi. Uzaya giden şirketlerin sayısı arttıkça ve teknoloji geliştikçe maliyetin düşebileceği tahmin ediliyor.

Kaynak: Euronews, BBC

Kaynak: Euronews
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...