Tgrt Haber

Bilim insanları genetik kodları depoluyor: Bin yıl sonra üremeye geçecek

14 Şubat 2022 10:22
Nesli tehlike altındaki türlerin DNA'ları dondurularak saklanıyor.

İngiltere'nin güneybatısındaki bir hayvanat bahçesi, hayvanların genlerini depolamaya başladı. Araştırmacılar, gelecekte risk altındaki hayvanların üremesine yardımcı olmak amacıyla böyle bir uygulamaya gittiklerini söyledi.

Nesli tehlike altındaki türlerin DNA'ları dondurularak saklanıyor.

Devon bölgesindeki Paignton Hayvanat Bahçesinin araştırmacıları, hayvanların doku ve üreme hücresi örneklerini kriyojenik olarak dondurarak nesli tehlike altındaki bazı türlerin yok olmasını engellemeyi hedefliyor.

Araştırma ekibi, Avrupa'nın ilk "canlı biyo-bankalarından" Nature's SAFE ile ortaklık kurarak, örnekleri eksi 196 Santigrad derecede saklıyor. Independent’ın haberine göre, her numune, hayvanat bahçelerinde ölen veya kısırlaştırılan hayvanlardan toplanan dokular.

80 TÜRÜN GENETİK KODLARI DONDURULDU

Nature’s SAFE 80'den fazla türün genetik kodlarını saklayarak geleceğe yatırım yapıyor. Uzmanlar, kısırlaştırmada hayvanları hadım ettikten sonra sperm hücrelerinin ekstraksiyonunu (ayırma) ve kriyoprezervasyonu (dondurarak saklama) sağlamak için özel ve türe özgü işlemler yapıyor. Bunun yanı sıra araştırmacılar, dişi üreme hücrelerinin korunmasını sağlamak için yumurtalıklardan olgun yumurta hücrelerini toplama tekniklerini araştırıyor.

Bilim insanları genetik kodları depoluyor: Bin yıl sonra üremeye geçecek

Kriyojenik olarak korunan hayvanlar arasında fare geyiği (cüce geyik), Kolombiyalı siyah örümcek maymunu ve panter bukalemunu bulunuyor.

Nature's SAFE, Oxford Üniversitesi'ndeki Chester Hayvanat Bahçesi ve The Rhino Fertility Project ile çalışıyor. Avrupa Hayvanat Bahçeleri Birliği ve Aquaria Biobank tarafından da destekleniyor.

Nature's SAFE kurucu ortağı ve hayır kurumu koordinatörü Dr. Rhiannon Bolton, “Bu kadar çok hayvan nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıyayken, ortak bir hedefe ulaşmak için işbirliği hayati önem taşıyor. Bu yeni ortaklık, daha da fazla hayvanı yok olmaktan kurtarmamızı sağlayacak.” dedi.

Bir diğer kurucu ortak Tullis Matson ise Sky News'e verdiği röportajda bu yöntem sayesinde depolanan hücrelerin bin yıl sonra bile hayata döndürülebileceğini belirtti.

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...