Tgrt Haber

Hem gece hem gündüz elektrik üretecek: İşte enerjide çığır açacak yenilik

07 Nisan 2022 13:47 - Güncelleme : 07 Nisan 2022 13:48
Hem gece hem gündüz elektrik üretecek: İşte enerjide çığır açacak yenilik

Standford Üniversitesi'nde görevli araştırmacılar, 24 saat yenilenebilir enerji üretimine imkan tanıyan fotovoltaik (PV) pil geliştirdi.

Bilim insanlarının yenilenebilir enerji kapsamında yürüttüğü çalışmalara bir yenisi daha eklendi. Standford Üniversitesi araştırmacıları, 24 saat yenilenebilir enerji üretimini mümkün kılan, özellikle gece de elektrik üretebilen yeni güneş panel sistemi geliştirdi. Güneş enerjisinden yararlanarak enerji depolayacak pil, 24 saat enerji üretimi yapabilecek. 

GECELERİ ELEKTRİK ÜRETİMİ MÜMKÜN OLACAK

Bilim insanlarının geliştirdiği fotovoltaik (PV) pil, acık gecede güneş pilinin yüzeyinden dış uzaya, kızılötesi ışık halinde yayınlan ısıdan yararlanarak çalışmakta. Mevcut PV güneş panllerine termoelektrik jenaratör eklenerek geliştirilen pil, 50 mW/m2'lik gece enerji üretimine ulaşmayı başardı. Tüm gün Güneş enerjisini toplamak için çalışan panel, gece ise elektrik üretimini devam ettirmek için ters yönde çalışacak. Ancak projeyi geliştiren araştırmacılar, bulutlu gecelerde kızılötesi radyasyonun dünyaya geri yansıtılarak sistemin enegllenebileceğinin de altını çizdi. Yani sürdürülebilir bir enerji için bulutsuz gece en verimli zaman olarak belirlendi. 

Hem gece hem gündüz elektrik üretecek: İşte enerjide çığır açacak yenilik

Pil kurulumunda uygun ve yaygın fiyatlı malzmelelerden yararlandıklarını belirten mühendisler, sistemin mevcut güneş piline eklenebileceğini, ayrıca kaynakların sınırlı olduğu ücra yerlerde kullanabileceğini de ifade etti. Geliştirdikleri projeyle ilgili soruları cevaplayan metroloji mühendisi i Zunaid Omair, "Burada başardığımız şey, her şeyi kullanıma hazır malzemelerle yapmamız, çok iyi bir termal temas sağlamamız ve tüm kurulumdaki en pahalı şeyin termoelektriğin kendisi olması" açıkalamalarında bulundu. 

Applied Physics Letters isimli bir bilim dergisinde yayımlanan pil teknolojisi, "Fotovoltaik pilin radyatif soğutulması yoluyla 50mW/m2 yoğunluğunda gece elektrik enerjisi üretimi" başlığı çatısı altında paylaşıldı. Başarılı bir çalışmaya imza atan Standford Üniversitesi mühendisleri, "Sistemimiz, şebeke dışı konumlarda hem gündüz hem de gece kesintisiz, yenilenebilir bir güç kaynağı olarak kullanılabilir'' dedi. Özellikle kırsal alanda gece boyu enerji ihtiyacını karşılayacak olan pil, gece üretimi sayesinde önemli eksikliğin önüne geçiyor. 

 

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...