Tgrt Haber

Böylesi görülmedi... Dünya kavruluyor! Üst üste 2 gün sıcaklık rekoru kırıldı

05 Temmuz 2023 14:29 - Güncelleme : 05 Temmuz 2023 14:30
Böylesi görülmedi... Dünya kavruluyor! Üst üste 2 gün sıcaklık rekoru kırıldı

3 Temmuz'da dünya sıcaklık ortalaması 17 dereceye ulaşarak rekor kırarken, aradan 24 saat geçmeden küresel sıcaklık ortalaması bir kez daha en yüksek seviyeye ulaştı.

3 Temmuz Pazartesi günü dünyanın sıcaklık ortalaması 17 dereceye ulaşarak, 19. yüzyılın sonunda kayıtların tutulmaya başladığı dönemden bu yana sıcaklık rekorunu kırdı. BBC'nin haberine göre ABD'li araştırmacılar, rekorun kırılmasında El Nino'nun yanı sıra insan kaynaklı küresel ısınmanın da etkisinin olduğunu düşünüyor.

El Nino en basit tabiriyle 'küresel hava sıcaklığının tuhaf bir şekilde yükselmesi' anlamına geliyor. Bunun tam tersi olan "La Nina kışı" ise, kısaca havanın aşırı derecede soğuk olması durumuyla açıklanıyor. Dünya Meteoroloji Örgütü daha önce El Nino'nun çok yakında etkisini göstereceğine dair uyarıda bulunmuştu. 

24 SAAT GEÇMEDEN SICAKLIK REKORU​ YENİDEN KIRILDI

Küresel ortalama sıcaklık 4 Temmuz Salı günü 17,18 derece olarak ölçülerek şu ana kadar kayıtlara geçmiş "en sıcak gün" oldu. Bu tarihten bir gün önce, 3 Temmuz'da ölçülen 17,01 ortalama sıcaklığı da aşan bu veriyle birlikte üst üste 2 gün dünya sıcaklık rekoru kırılmış oldu.

Bu yılın başından beri uzmanlar, sıcaklıkların hiç görülmemiş seviyelere ulaşabileceği konusunda endişe duyuyorlardı ve bahar aylarında İspanya ve Asya'da birçok ülkede sıcaklık rekorları kırılmıştı. İlerleyen aylarda, insanların pek fark etmediği bölgelerde, örneğin Kuzey Denizi'nde, sıcak hava dalgaları yaşandı.

Böylesi görülmedi... Dünya kavruluyor! Üst üste 2 gün sıcaklık rekoru kırıldı

Bu hafta Çin'de etkili olan sıcak hava dalgasıyla birlikte bazı bölgelerde hava sıcaklığı 35 derecenin üzerine çıktı. Aynı zamanda ABD'nin güney kesimlerinde de hava sıcaklıkları mevsim ortalamalarının üzerinde seyrediyor. 2016'da Ağustos ayında kırılan en sıcak gün rekoru 16,92 derece olarak ölçülmüştü.

ÖNÜMÜZDEKİ YILLAR İÇİN UYARI

İklim araştırmacısı Leon Simons, son açıklamasında dünya genelindeki hava sıcaklıklarının güvenilir ölçümlerle ilk defa 17 dereceye ulaştığını belirtti ve bu durumun, küresel ısınma​ açısından önemli bir eşik olduğunu vurguladı.

Simons, El Nino'nun da etkisiyle önümüzdeki 1,5 yıl içinde günlük, aylık ve yıllık hava sıcaklığı rekorlarının daha sık kırılmasının beklendiğini dile getirdi. İklim değişikliğinin etkisiyle birlikte, sıcaklık rekorlarının sıkça geçileceği ve daha yüksek sıcaklık değerlerinin kaydedileceği bir döneme girildiği vurgulandı.

Kaynak: BBC, Derleyen: Ömer Faruk Doğan - TGRT Haber

Kaynak: BBC
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...