Tgrt Haber

İHA’ların kontrolü Türksat'a emanet: Yerli uydular ile çok daha güvenli

Editör: Okan Güleş / Kaynak: Anadolu Ajansı
12 Şubat 2024 10:52 - Güncelleme : 12 Şubat 2024 10:58
İHA’ların kontrolü Türksat'a emanet: Yerli uydular ile çok daha güvenli

Türkiye bünyesinde veya yurt dışında hizmet veren yerli ve milli İHA'lar da dahil olmak üzere tüm insansız hava araçları Türksat uyduları ile çok daha güvende. Kontrol, yerli uydularla sağlanıyor.

Ulaştırma ve Altyapı BakanıAbdulkadir Uraloğlu​, Türkiye'nin millî insansız hava araçlarının (İHA) yanı sıra, diğer tüm İHA​'ların da Türksat​ uyduları aracılığıyla kontrol edilebileceğini bildirdi. 

Bakan Uraloğlu, yazılı açıklamasında Türksat'ın İHA'ların güvenli uçuşunu sağlayacağını belirtti ve "Türksat 5B öncülüğünde, tüm Türksat uyduları sayesinde İHA'larımızı dünyanın her yerinde kontrol edebileceğiz. Bunlar geniş menzil ve kapsam avantajıyla kesintisiz iletişim kurabilecek. Artık İHA'larımızın kontrolüne dışarıdan müdahale imkansız olacak." ifadelerini kullandı.

İHA KONTROLÜ, TÜRKSAT UYDULARIYLA DAHA GÜVENDE

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu yaptığı yazılı açıklamada, İHA’ların Türksat sayesinde güvenle uçacağını vurgulayarak “Türksat 5B başta olmak üzere, tüm Türksat uyduları ile dünyanın dört bir yanında İHA’ları kontrol altında tutabileceğiz. Bunlar genişletilmiş menzil ve kapsama alanı ile kesintisiz haberleşebilecek. Artık İHA’larımızın kontrolüne dışarıdan müdahale edilmesi mümkün olmayacak” dedi.

Bakan Uraloğlu, başlarda sadece askerî ve gözetleme amaçlı kullanılan insansız hava araçlarının son yıllarda gelişen teknoloji ile birlikte mühendislik uygulamalarında, bilimsel çalışmalarda ve sivil alanda da kendine yer bulmaya başladığını belirtti.

İHA’ların kontrolü Türksat'a emanet: Yerli uydular ile çok daha güvenli - 1. Resim

Türkiye'de üretilen yerli ve millî İHA’ların yanı sıra uydu haberleşme kabiliyetine ihtiyaç duyan tüm İHA'ların kontrolünün artık TÜRKSAT uyduları üzerinden sağlanmaya başladığını bildiren Uraloğlu, “Uydu iletişimi, İHA operasyonlarında oyunun kurallarını değiştiren bir unsur olarak ortaya çıkıyor. Özellikle yurt dışında görev yapan İHA’ların kontrolü Türksat uyduları ile daha güvenli hâle geldi. Uydu iletişimi, veri iletimi için güvenli ve şifreli kanallar sağlayarak, yetkisiz erişim veya müdahale riskini en aza indiriyor. Türksat uyduları ile İHA’larımız dünyanın her yerinde güvenle uçabilecek” ifadelerine yer verdi.

Kaynak: Anadolu Ajansı

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...