Tgrt Haber

İletişim Başkanlığı'ndan Alper Gezeravcı'ya atılan "Astronot değil" iftirasına cevap

Editör: Ömer Faruk Doğan / Kaynak: TGRT Haber
18 Ocak 2024 16:42 - Güncelleme : 18 Ocak 2024 16:47
İletişim Başkanlığı'ndan Alper Gezeravcı'ya atılan "Astronot değil" iftirasına cevap

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'na bağlı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi, Türkiye'nin ilk insanlı uzay misyonu kapsamında Uluslararası Uzay İstasyonu'na (ISS) seyahat edecek Alper Gezeravcı ile ilgili ortaya atılan "Aslında astronot diyemeyiz, turist olarak gidiyor." iftirasına cevap verdi.

Dezenformasyonla Mücadele Merkezi'nden yapılan açıklamada, uzay turistlerinin kişisel deneyim yaşamak amacıyla uzaya seyahat ettiği, uzay araştırmaları yapma ya da uzay araçlarını kontrol etme yetkinliğine sahip olma zorunluluğu olmadığı belirtildi. Astronotluğun ise ciddi sorumluluk, nitelik ve vasıf gerektiren bir alan olduğu vurgulandı.

"Bu nedenle astronotlar bilimsel alanlarda uzman ya da bir uzay aracına pilotluk yapabilecek potansiyele, kariyere ve geçmişe sahiptirler." denilen açıklamada, tüm bu yetkinlikler sayesinde bir astronotun, mikro yer çekimi ortamında bilimsel araştırmalar ve deneyler gerçekleştirebilecek kadar da çok yönlü olduğuna dikkat çekildi.

Bu çerçevede Türkiye'nin ilk astronotu olan Alper Gezeravcı​'nın, Uluslararası Uzay İstasyonu​'nda 14 gün boyunca gerçekleştireceği 13 deneyle, kanserden bağışıklık hücrelerine, alglerden propolise kadar çeşitli konularda literatüre katkı sağlayacağı ifade edildi.

DMM, açıklamasında şu bilgileri paylaştı:

Amaç, uzaydaki bilgi birikimini artırmak, uzayda yaşam koşullarını anlamak ve gelecekteki uzay misyonlarına hazırlık yapmak gibi görevleri yerine getirmektir. Lisans eğitimini İstanbul Hava Harp Okulu'nda Elektronik Mühendisliği alanında tamamlayan Alper Gezeravcı, Wright-Patterson Hava Kuvvetleri Üssü'ndeki Hava Kuvvetleri Teknoloji Enstitüsü'nde yüksek lisans yapmıştır.

Türk Hava Kuvvetleri'nde görev yapan Gezeravcı, aralarında T-41, SF-260, T-37, T-38, F-5, KC-135 ve F-16'nın da bulunduğu birçok uçakta 15 yıllık uçuş tecrübesine sahiptir. Ayrıca Türk Hava Yolları'nda da 7 yıl kaptan pilotluk deneyimine sahiptir.

YOLCULUK BU GECE GERÇEKLEŞECEK

17 Ocak'ı 18 Ocak'a bağlayan gece 01.11'de gerçekleşmesi planlanan fırlatma, 19 Ocak gecesine ertelendi. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, SpaceX'in teknik kontrolleri yapacağını söylerken, "Hedeflenen fırlatma zamanı: 19 Ocak 2024 00:49 (Türkiye saati ile). Bu sürede fırlatma öncesi teknik kontrollerin tamamlanması planlanıyor. Astronotumuz Alper Gezeravcı’nın bu tarihi misyonu başarıyla gerçekleştirmesi için heyecanla beklemeye devam edeceğiz." dedi.

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...