Tgrt Haber

İlginç keşif: İnsanlar da ayılar gibi kış uykusuna yatabilir 

Editör: Gülden Kılıç / Kaynak: Independent
26 May 2023 17:28 - Güncelleme : 26 May 2023 17:31
İlginç keşif: İnsanlar da ayılar gibi kış uykusuna yatabilir 

Bilim insanları, tıpkı ayılar gibi insanların da kış uykusuna yatabileceğini ve bunun için gerekli olan teknolojiyi keşfettiklerini açıkladı. 

Bilim insanları anında "kış uykusuna" yol açabilen yeni bir ultrason teknolojisi geliştirdiklerini açıkladı.  Bu sistem kafaya doğrultularak kış uykusuna benzer bir durum olan "uyuşukluğu" başlatabiliyor. Kış uykusunda memeliler metabolizmalarını baskılar, vücut sıcaklıklarını düşürür ve diğer süreçleri yavaşlatır. Yeni sistemi geliştiren araştırmacılar, ultrasonu farelerde ve sıçanlar üzerinde denediklerini açıkladı. Bilim insanları, farelerin kafasına yaklaşık 10 saniye boyunca ultrason darbeleri doğrultmanın, uyuşuklukla aynı koşulları ortaya çıkararak kalp atış hızının yavaşlaması, vücut sıcaklığının düşmesi ve metabolizmanın yavaşlamasına yol açtığını buldu.

NERELERDE KULLANILABİLİR? 

Araştırmacılar bu sistemin insanlarda da işe yarayabileceğini ve uzun mesafeli uzay uçuşlarında ya da tıpta önemli uygulama alanları olabileceğini ifade ediyor. Örneğin akut acil durumlar veya ciddi hastalıklar yaşandığında bunun kullanılabileceğini belirtiyor. Araba kazası geçiren biri, organları nakil için kullanılıncaya kadar soğutulabilir. Uzaydaki uzun yolculuklarda da faydalı olabilecek bu sistem Mars'a ya da diğer uzak yerlere seyahat edenlerin hayatta kalabilmesi için gereken kaynak miktarının azaltılmasını sağlayabilir. Independent'ın haberine göre çalışma, Nature'da yayımlandı. 

Kaynak: Independent

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...