Tgrt Haber

İngiliz dergiden dikkat çeken Türkiye övgüsü! 'Gelişmiş ülkelere kök söktürdü' 

Editör: Mutluhan Yıldız / Kaynak: TGRT Haber
21 Eylül 2023 22:05 - Güncelleme : 21 Eylül 2023 22:30
İngiliz dergiden dikkat çeken Türkiye övgüsü! 'Gelişmiş ülkelere kök söktürdü' 

Son yaptığı atılımlarla savunma sanayiinde ön önemli ülkeler arasına giren Türkiye adından söz ettirmeye devam ediyor. Dünyanın sayılı SİHA üreticileri arasında giren Türkiye'yi yakından takip eden ülkeler arasında İngiltere geliyor. Dünyaca ünlü İngiliz Economist dergisi, Türkiye'nun bu atılımını köşesine taşıdı. Türkiye'nin hızlı yükselişine dikkat çeken dergi, "Gelişmiş ülkelere kök söktürüyor" ifadelerine yer verdi. 

Türkiye​, savunma sanayii​ alanında attığı yerli ve milli adımlarla uluslararası düzeyde büyük yankı uyandırmaya devam ediyor. Ünlü İngiliz dergisi Economist, bu ay yayımladığı 'Dünyanın Yeni Silah Üreticileri ile Tanışın' başlıklı makalesiyle Türkiye'nin dikkat çeken ilerlemelerine vurgu yaptı.

Kuzey Kore Lideri Kim Jong'un Rusya'ya gerçekleştirdiği ziyaret ile tüm dünyada gözler yeniden 'silah anlaşmalarına' çevrildi. 

Economist dergisi de konuya ilişkin analizinde dünyanın en büyük beş silah satıcısı olan Amerika, Rusya, Fransa, Çin ve Almanya'nın silah ihracatının dörtte üçünden fazlasını gerçekleştirdiğini aktarılırken, pazardaki durumun yeni silah üreticileri ile değişmeye başladığını okuyucularına aktardı. 

TÜRKİYE'NİN YÜKSELİŞİ DİKKAT ÇEKTİ 

Dünyanın birçok ülkesine yaptığı ihracatla dikkatleri üzerine çeken Türk İHA ve SİHA’larını örnek gösteren dergi, Körfez ülkeleri ile yapılan silah anlaşmalarına ve Türkiye'nin hızlı yükselişine dikkat çekti. 

Türkiye'nin değişen jeopolitiğin ortaya çıkardığı fırsatlardan yararlanıp rakiplerinden daha ucuza silah satabildiğini belirten Economist, analizinde Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü'nün SIPRI 2022 raporuna yer verdi. 

İngiliz dergiden dikkat çeken Türkiye övgüsü! 'Gelişmiş ülkelere kök söktürdü' 

PAZARTAKİ PAYINI ARTIRDI 

Rapora göre 2018-2022 yıllarında Türkiye'nin silah ihracatı bir önceki beş yıllık döneme kıyasla yüzde 69 arttı. Bu da Türkiye'nin pazardaki payının iki katına çıkması anlamına geliyor. 

"GELİŞMİŞ ÜLKELERE KÖK SÖKTÜRÜYOR"

Economist Türkiye'nin bu yılki silah ihracatı hedefinin 6 milyar Dolar olduğuna dikkat ÖEKERKEN "Türkiye savunma ürünlerinin ihracatında silah satıcısı gelişmiş ülkelere kök söktürüyor" ifadelerine yer verdi. 

İngiliz derginin analizinde, Türkiye'nin gelişmekte olan silah ihracatçıları arasında ilk sıralarda yer aldığı vurgulanırken "Türkiye silah üretiminde gün geçtikçe özerkliğe daha da yakınlaşıyor" sözleri dikkat çekti.  

İngiliz dergiden dikkat çeken Türkiye övgüsü! 'Gelişmiş ülkelere kök söktürdü' 

ABD MEDYASININ DA GÜNDEMİNE GELMİŞTİ 

BD medyası, geçtiğimiz aylarda yayımladığı bir analizde Türkiye'nin hızla büyüyen savunma sanayisine odaklanarak Ankara'nın, 2000'li yıllara kadar uzanan köklü bir strateji ile modern ve özgün savunma sektörünü inşa etmeye ve yerel yatırımları teşvik etmeye çalıştığını belirtti. 

İngiliz dergiden dikkat çeken Türkiye övgüsü! 'Gelişmiş ülkelere kök söktürdü' 

CNBC ise Türkiye'nin 2022 yılında, bazı Avrupa ülkelerinin yıllık savunma bütçelerini geride bırakan etkileyici bir 4,4 milyar dolarlık silah ihracatına ulaşmasına dikkat çekerek, "Erdoğan'ın yerel şirketlere güçlü devlet yatırımları yapmaya devam ettiği iki on yıllık projesinin meyvelerini vermeye başladı" ifadesini kullanmıştı.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...