60 bin yıllık Buz Devri fosilleri: Mamut, gergedan, kurt
İngiltere’de bilim insanları, Buz Devri’nden kalma mamut, gergedan, kurt ve sırtlan dahil birçok hayvanın kalıntılarını buldu. Fosillerin 60 bin yıllık olduğu ortaya çıktı.
İngiltere'nin güneybatısındaki yeni bir kasabanın inşası sırasında bir işçi Buz Devri kalıntıları buldu. Kazıda bir mağaranın içinde yünlü mamut, gergedan, bizon, kurt ve sırtlanın kalıntıları ortaya çıktı.
Plymouth kentinin eteklerindeki 5 bin 500 hanelik Sherford kasabasındaki bulgu, bilim dünyasını şaşırttı. Arkeologlar, megafauna (büyük hayvanlar) kalıntılarının 30 bin ila 60 bin yıl öncesine dayandığını söyledi.
Bilim insanları, 200'den fazla kemik kümesini mağaradan dikkatlice çıkardı ve bu kemikler Britanya'nın Buzul Çağı'nda nasıl göründüğünü göstermek üzere incelemeye alındı.
BUZ DEVRİ'NDE YAŞAMIŞ ONLARCA HAYVAN
Araştırma ekibi; bir mamuta ait dişlerin ve kemiklerin, gergedana ait kafatası kemiklerinin ve alt çene parçalarının, neredeyse tam bir kurt iskeletinin, sırtlan, at, ren geyiği, dağ tavşanı ve kızıl tilki kalıntlarının olduğunu açıkladı. Ayrıca, yarasa ve fare gibi küçük memeli hayvanların kalıntıları da bulundu.
Sherford'da ortaya çıkarılan canlıların çok daha uzun bir zaman diliminde bir arada mı yoksa farklı noktalarda mı yaşadığı belirsiz. Bu hayvanların bazılarının bir çukura düştüğü ve kaçamadığı, takip eden etçil hayvanların bunları öldürdüğü yönünde bir görüş var. Araştırmacıların bir diğer fikri ise, hayvanların başka bir yerde öldüğü ve kemiklerin buraya ulaştığı yönünde.
Mevcut memelilerin, özellikle de otoburların çeşitliliğini anlamak, o dönemde var olmuş olabilecek bitkiler hakkında da fikir verecektir. Londra Royal Holloway Üniversitesinden bilim profesörü Dr. Danielle Schreve, 80 yılı aşkın bir süre önce İngiltere Devon'daki Joint Mitnor mağarasının keşfinden bu yana en önemli kalıntılar olduğunu söyledi.
Bilim insanlarından oluşan ekip, hayvan kemikleri ve çevresel örnekleri kayıt altına alarak inceleme başladı. Araştırmacılar, kalıntıların bulunduğu alanın korunacağını ve üstüne hiçbir şey yapılmayacağını ancak mağara girişinin kapatılacağını söyledi.
Baş arkeolog Rob Bourn, "Bu, ulusal öneme sahip büyük bir keşif. Bu kadar uzun süredir dokunulmamış bir dizi eser bulmak, nadir ve özel bir durum.” dedi. Mamutların yaşadığı dönemde İngiltere'nin günümüzdeki halinden çok daha farklı olduğunu sözlerine ekledi.
Bilim insanları, kalıntıları 30-60 bin yıl önceye yani Orta Devensiyen dönemine tarihliyor. Orta Devensiyen'de İngiltere'nin ikliminin günümüzden önemli ölçüde daha soğuk olduğu tahmin ediliyor. Araştırmacılara göre, bu keşif, Britanya'nın Buz Devri ekosistemleri ve besin zincirleri hakkında yeni bilgiler sağlayacak. Özellikle, günümüzde çok az doğrudan kanıt bulunan otçul türlerin analizi, dönemin yerel bitki türleri hakkında fikir verebilir.