Tgrt Haber

İnsan beyninden 'düşünebilen' bilgisayar üretildi

Editör: Ömer Faruk Doğan / Kaynak: Nature.com
12 Aralık 2023 10:46 - Güncelleme : 12 Aralık 2023 10:49
İnsan beyninden 'düşünebilen' bilgisayar üretildi

Bir grup araştırmacı tarafından geliştirilen Brainoware sistemi, laboratuarda yetiştirilen insan beyin dokusu ile geleneksel devreleri birleştirerek ses tanıma gibi karmaşık görevleri yerine getirebiliyor. Yapılan ses tanıma testlerinde %78 doğruluk oranı elde edilen sistem, gelecekte yapay zeka sistemlerinde ve nörolojik araştırmalarda çığır açabilecek bir potansiyele sahip.

Yenilikçi bir biyobilgisayar teknolojisi, laboratuarda yetiştirilen insan beyin dokusu ile geleneksel devreleri bir araya getirerek dikkat çekici bir başarı elde etti. Araştırmacılar "Brainoware" adını verdikleri bu sistemle ses tanıma gibi karmaşık görevleri başarıyla gerçekleştirebiliyor.

Beyin organoidleri olarak bilinen insan hücrelerini taklit eden dokular, kök hücrelerden türetildi ve nöronlara dönüştürüldü. Bu teknoloji, biyolojik sinir ağlarını kullanarak yapay zeka​ sistemleriyle entegre edilebileceği gibi, nörobilim araştırmalarında da önemli bir rol oynayabileceğine inanılıyor.

Araştırmanın ortak yazarlarından Feng Guo, "AI ve organoidler arasında bir köprü inşa etmeyi amaçladık" dedi, "biyolojik sinir ağı olan beyin organoidini hesaplama için kullanabilir miyiz?" sorusunu temel alarak çalışmayı gerçekleştirdiklerini belirtti.

Brainoware sistemi, bir organoidi binlerce elektrot içeren bir plakaya yerleştirerek oluşturuluyor. Daha sonra, istenen bilgiyi organoida iletmek üzere elektrik darbelerine çevriliyor. Beyin dokusunun tepkisi, bir sensör tarafından alınıyor ve makine öğrenme algoritması tarafından çözümlenerek istenen bilgi ortaya çıkarılıyor.

SES TANIMA GÖREVİNDE BAŞARILI OLDU

Ekip, sistemin yeteneklerini test etmek için ses tanıma görevini seçti. Sistemi, 240 kayıttan oluşan 8 kişinin konuşmasını kullanarak eğittikten sonra, sesleri organoida ileterek konuşmacıları yüzde 78 doğruluk oranında tanıma başarısı gösterdi.

Beyin organoidleri ve bilgisayarların birleştirilmesi, yapay zeka için insan beyinlerinin hızını ve enerji verimliliğini kullanma potansiyelini sunarken, aynı zamanda nörolojik bozuklukları modelleme ve inceleme, tedavi etkilerini ve toksisitelerini test etme konusunda da önemli bir adım olabilir.

Ancak, yaşayan hücreleri hesaplamada kullanmanın zorlukları da bulunuyor. Organoidleri canlı tutma zorluğu, büyüklükleri arttıkça daha karmaşık görevlerin daha büyük "beyinler" gerektireceği gerçeği, teknolojinin önündeki bazı pratik zorlukları ortaya koyuyor.

Feng Guo, gelecekteki adımların, beyin organoidlerinin daha karmaşık görevleri nasıl tamamlayabileceğini ve onları daha istikrarlı ve güvenilir hale getirmek için nasıl mühendislik yapabileceklerini araştırmak olduğunu belirterek, bu teknolojinin geliştirilmesindeki potansiyeli vurguluyor

Çalışmanın detayları "Nature Electronics" dergisinde yayımlandı.

Kaynak: Nature.com

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...