Tgrt Haber

Canlı insan kalp hücrelerinden yapılan balıklar yüzmeye başladı

12 Şubat 2022 15:45
(Foto: Michael Rosnach, Keel Yong Lee, Sung-Jin Park, Kevin Kit Parker)

Harvard ve Emory Üniversitesi bilim insanlarından oluşan bir ekip, kuyruk yüzgeçleri insan kalp hücreleriyle kaplı 500 "biyohibrit" balık geliştirdi. Bu balıklar, kalp atışlarıyla birlikte yüzgeçlerini çırparak suda yüzdü.

(Foto: Michael Rosnach, Keel Yong Lee, Sung-Jin Park, Kevin Kit Parker)

ABD’de bir grup araştırmacı, insan kalbinin dinamiklerini çözmek için akıllı bir deney yaptı; canlı insan kalp hücreleriyle kaplı kuyruk yüzgeçleri dışında yapay olan yaklaşık 500 biyo-hibrit balık ürettiler. Bu balıklar bir süre sonra canlanmaya başladı.

Amaç geleceğin akvaryumunu tasarlamak değil, insan kalp hücrelerini ve atışlarının ritmini incelemekti. Yani "biyohibrit" balıklar, insan kalbinin bazı sırlarını açığa çıkarıyor.

HARVARD VE EMORY'DEN ÇIĞIR AÇAN ÇALIŞMA

Harvard ve Emory üniversitelerinin araştırmacıları, biyohibrit yapıların laboratuvarda bir süre gözetimden uzak kaldığını söyledi. Araştırmacı Sung-Jin Park, balıkları kuluçka makinesinde sakladıklarını ve iki ya da üç hafta boyunca tamamen unuttuklarını dile getirdi.

Canlı insan kalp hücrelerinden yapılan balıklar yüzmeye başladı

“Kuluçka makinesini açtığımızda bütün balıklar kendi kendine yüzüyordu.” diyen Sung-Jin Park, havuzda bir balığın yaklaşık 100 gün boyunca yüzdüğünü de sözlerine ekledi.

CNET’e konuşan Harvard araştırmacısı, “Herhangi bir dış uyarıya ihtiyacımız yok. Kendilerini uyarıyorlar, kendi kendilerine egzersiz yapıyorlar ve güçleniyorlar.” dedi.

Çalışmada bilim insanları, kalp hücrelerinin kasıldığını, gerildiğini ve gerçek kalpler gibi çalışarak, kuyrukların hareket etmesini sağladığını belirtti.

UZAY ÇALIŞMALARINDA KULLANILACAK

Araştırma ekibi, mikro yer çekiminin neden olduğu kas atrofisini incelemek için oldukça etkili bir yol olacağını savunarak, sonunda bu tür bir biyo-hibrit robotik sistemi uzaya göndermeyi hedefliyor.

Park, daha kısa vadeli bir hedef olarak, çalışmanın yapay kalp gelişiminin önünü açabileceğini ve kalp pillerinin arkasındaki teknolojinin ilerlemesine yardımcı olabileceğini söyledi.

Örneğin, balıktan alınan doku, özellikle böyle bir cihaza ihtiyacı olan çocuklar için insan vücudu ile birlikte gelişen biyolojik kalp pilleri üretmek için kültürlenebilir.

Bununla birlikte, bilim insanlarının hâlâ üstesinden gelmesi gereken önemli bir engel var; Kalp hücrelerinin ne zaman attığını kontrol edemiyorlar. Ancak şimdilik, çalışmanın daha iyi kalp pillerine ve hatta yapay kalplere yol açabileceğini umuyorlar. Park, "Nihai hedefimiz tamamen çalışan bir kalp inşa etmek, ancak bu arada daha olgun bir kalp dokusu oluşturmaya çalışıyoruz." dedi.

Ekip, çalışmayı Science dergisinde yayımladı. 

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...