Tgrt Haber

İnsanlı deneylere başlıyor: Elon Musk'un beyin çipi projesi ne kadar topladı?

Editör: Ömer Faruk Doğan / Kaynak: TechCrunch
28 Kasım 2023 10:49 - Güncelleme : 28 Kasım 2023 10:50
İnsanlı deneylere başlıyor: Elon Musk'un beyin çipi projesi ne kadar topladı?

Elon Musk'un beyin çipi geliştiren şirketi Neuralink, yatırım turunda milyonlarca dolar toplamayı başardı. Yakında insanlı deneylere başlayacak Neuralink, 2030'a kadar 20 bini aşkan kişiye ulaşmayı hedefliyor.

Elon Musk​ tarafından kurulan beyin implantları geliştiren şirket Neuralink​, SEC​ (Amerika Birleşik Devletleri Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu) ile yapılan bir bildirime göre, geliştirdiği beyin dalgası okuyabilen implant cihazlar için 43 milyon dolarlık bir yatırım​ daha toplamayı başardı.

NEURALINK KESEYİ DOLDURUYOR

Neuralink'in önceki yatırım turu, Peter Thiel'in Founders Fund tarafından liderlik edilen bir grup tarafından yönlendirilmiş ve ağustos ayı başında 280 milyon dolar olan miktarı, 32 farklı yatırımcının katılımıyla 323 milyon dolara çıkarılmıştı.

Şirket, 2016 yılında kurulduğundan beri, beyin içine ultra ince iplikler yerleştirebilen bir dikiş makinası benzeri bir cihaz geliştiriyor ve bu ipliklerin nöron gruplarından bilgi okuyabilen elektrotları içeren özel bir çip ile bağlantılı olduğu bir teknoloji üzerinde çalışıyor.

İnsanlı deneylere başlıyor: Elon Musk'un beyin çipi projesi ne kadar topladı?

Ancak Neuralink, sadece teknolojik gelişmeleri ile değil, aynı zamanda iş yeri kültürü ve araştırma uygulamalarıyla da gündeme gelmişti. Fortune dergisinin Ocak 2022 tarihli bir makalesine göre, şirkette "suçlama ve korku kültürü" hüküm sürerken, Elon Musk ise genç çalışanları doğrudan kendisine şikayet ve sorunları iletmeye teşvik ediyor.

Ayrıca, 2022'de Neuralink ve araştırma ortağı UC Davis'in, Neuralink donanımını test edilen maymunlara kötü muamelede bulunduğu iddia edilmiş ve bu iddiaların ardından şirket, hayvan refahı ihlalleri konusunda federal bir soruşturmaya maruz kalmıştı.

Son olarak, Kasım 2023 tarihinde Amerika Birleşik Devletleri Kongre üyeleri, SEC'e başvurarak, Neuralink'in en az 12 hayvanın ölümüne ilişkin detayları gizlediğini iddia ederek şirketin incelenmesini talep etti.

İNSANLI DENEYLER YAKINDA

Bu arada Neuralink geçtiğimiz günlerde ABD Gıda ve İlaç Dairesi'nden (FDA) insanlı deneyler için onay aldı. Ve binlerce kişi de gönüllü olmak için sıraya girmiş durumda.

Deneyler ilk etapta omurilik yaralanması veya amyotrofik lateral skleroz (ALS) nedeniyle dört uzvu da felçli olan hastalar üzerinde yapılacak. Musk, 2024 yılında 11 kişiyle gerçekleştirmeyi hedeflediği operasyonlarla birlikte 2030 yılına kadar 22 binden fazla kişiye ulaşmayı amaçlıyor.

Kaynak: TechCrunch

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...