Tgrt Haber

İnsansı robot Sophia, Çamlıca Kulesi'nde radyo yayını yapacak

05 Temmuz 2023 10:49 - Güncelleme : 05 Temmuz 2023 10:50
İnsansı robot Sophia, Çamlıca Kulesi'nde radyo yayını yapacak

Dünyada vatandaşlık verilen ilk robot olarak kayda geçen Sophia, 6-7 Temmuz tarihlerinde İstanbul'daki Çamlıca Kulesi'nde radyo yayını yapacak.

Bugüne kadar üretilen robotlar arasında insan görünümüne en yakını olarak ünlenen robot​ Sophia şimdi de radyo yayıncılığı yapma lisansı aldı. Yapay zeka​ ürünü olan Sophia, dünyada ilk defa radyo yayıncılığı yapan bir robot olacak. Sophia, 6-7 Temmuz tarihlerinde Cenevre​'de düzenlenecek radyo yayınlarına Çamlıca Kulesi'nden katılarak tarihte bir ilki gerçekleştirecek.

Hong Konglu araştırmacılar tarafından geliştirilen Sophia, Suudi Arabistan'da düzenlenen Geleceğin Yatırım Girişimleri etkinliğinde vatandaşlık verilmesiyle ünlendi.

İstanbul'daki Çamlıca Televizyon Kulesi'nden radyo yayını yapmak üzere Türkiye'yi ziyaret eden Sophia, 6-7 Temmuz tarihlerinde Cenevre'deki radyo yayınlarına İstanbul'dan katılarak bir ilke imza atacak. Yapay zeka robotunun yayınları öncesinde Çamlıca Kulesi'nde basına tanıtımı yapıldı.

40 ÜLKE KATILACAK

Çamlıca Kulesi Genel Müdürü Mustafa Önçırak, açıklamasında Çamlıca Kulesi'nin dünyadaki 100 FM radyo yayınını aynı noktadan gerçekleştiren bir kule olduğunu belirtti. Önçırak, Dünya'nın ilk canlı radyo yayınını gerçekleştirecek olan Sophia'yı burada ağırlayacaklarını duyurdu.

Sophia'nın radyo yayını lisansını Cenevre'den aldığını ve 6-7 Temmuz tarihlerinde Cenevre'de 40 ülkeden katılım sağlanacak canlı radyo yayınlarının gerçekleştirileceğini söyledi. Bu yayınlardan birinin Türkiye'deki Çamlıca Kulesi'nden yapılacak bir radyo olduğunu vurgulayan Önçırak, herkesi bu tarihlerde yayınları dinlemeye davet etti.

YASAL KİŞİLİK KAZANAN İLK ROBOT

Ekim 2017'de, Suudi Arabistan vatandaşlığı verilen Sophia, herhangi bir ülkede yasal kişilik kazanan ilk robot oldu. Kasım 2017'de, Sophia Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı'nın ilk İnovasyon Şampiyonu oldu ve bu unvana sahip olan ilk robot olarak kayda geçti.

Sophia ilk kez 2016 yılında Sevgililer Günü'nde etkinleştirildi. Robot, eski Mısır Kraliçesi Nefertiti, Audrey Hepburn ile Amanda Hanson model alınarak tasarlandı. İnsani hareketleri ve yüz ifadelerini taklit edebilen robot, belirli sorulara cevap verebiliyor ve önceden belirlenmiş konularla ilgili sohbet edebiliyor.

Kaynak: İHA

Kaynak: İHA
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...