Tgrt Haber

Instagram engeli sonrası VPN açan soluğu icra dairesinde aldı! Anne adınızdan TC numaranıza kadar ellerinde

Editör: Fatimatüzzehra Maslak / Kaynak: tgrthaber.com
07 Ağustos 2024 14:55 - Güncelleme : 07 Ağustos 2024 19:52
Instagram engeli sonrası VPN açan soluğu icra dairesinde aldı! Anne adınızdan TC numaranıza kadar ellerinde

Instagram erişim engelinden sonra çoğu vatandaş VPN programlarına yöneldi. VPN programlarından bazıları nedeniyle son bir kaç gündür birçok vatandaş dolandırıldı. Özellikle kimlik bilgileri programlar nedeniyle sızdırılan vatandaşların çoğu icra dairesine koştu. VPN programları üzerinden dolandırılan vatandaşları ise Prof. Dr. Ali Murat Kırık uyardı.

Türkiye'de son günlerde en çok konuşulan konulardan biri olan Instagram erişim engeli sonrası birçok vatandaş soluğu icra dairelerinde aldı. Dolandırıcıların yeni kapısı olan VPN​ programları, vatandaşların kimlik bilgilerine ulaşıyor.

Vatandaşlara, kendilerini avukat olarak tanıtan dolandırıcılar kimlik verilerini paylaşıp haklarında icra işlemi olduğunu söylüyor. Hesap numarası vererek para yatırmadıkları taktirde icrayı haciz işlemine döndüreceklerine dair tehditlerde bulunuyor.

VPN​ AÇAN SOLUĞU İCRA DAİRESİNDE ALDI!

VPN​ programlarını bilmeyen birçok vatandaş ise son zamanlarda bu dolandırıcıların oyununa gelerek soluğu icra dairlerinde alıyor ya da verilen hesaba istenilen parayı yatırıyorlar.

Instagram engeli sonrası VPN açan soluğu icra dairesinde aldı! Anne adınızdan TC numaranıza kadar ellerinde - 1. Resim

Artan şikayetler sonrası Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Görsel İletişim Tasarımı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Murat Kırık, tgrthaber.com'un özel haber şefi Zehra Maslak'a vatandaşların izlemesi gereken süreçler hakkında uyarı da bulundu. 

Instagram engeli sonrası VPN açan soluğu icra dairesinde aldı! Anne adınızdan TC numaranıza kadar ellerinde - 2. Resim

ANNE ADINIZDAN TC NUMARANIZA KADAR ELLERİNDE 

Kırık öncelikle VPN​ programlarının ne işe yaradığını belirten sözlerle konuşmasına başladı:

"VPN, yani Sanal Özel Ağ, internet üzerinden güvenli ve şifreli bir bağlantı kurarak kullanıcıların internete erişimini sağlar. Bu sayede yasaklı sitelere giriş gerçekleşir. VPN​, internet trafiğini şifreler ve kullanıcıların kimliklerini gizler, bu da onların çevrimiçi etkinliklerinin izlenmesini zorlaştırır. Özellikle web sitelerine yönelik erişim engelleri veya kısıtlamalar karşısında, kullanıcılar VPN​ kullanarak bu engelleri aşabiliyorlar. VPN​ kullanarak, coğrafi kısıtlamaları aşmak ve engellenen sitelere ulaşmak mümkün hale geliyor. Hatta siber korsanlar kendilerini gizleyebilmek adına VPN​ uygulamalarını adeta bir kalkan olarak kullanıyor."

Instagram engeli sonrası VPN açan soluğu icra dairesinde aldı! Anne adınızdan TC numaranıza kadar ellerinde - 3. Resim

TELEFONDA VPN​ KURMANIN ZARARLARI

Akabinde ise son günlerde vatandaşların VPN​ programları üzerinden yaşadıkları mağduriyetin perde arkasından bahsetti.  Kırık, "Son dönemde VPN​ kullanımının artmasıyla birlikte, VPN​ dolandırıcılıkları da yaygınlaştı. Siber korsanlar, sahte ve ücretsiz VPN​ hizmetleri sunarak kullanıcıların kişisel bilgilerini çalmaya çalışıyor. Şifreleri ele geçiriyor, verilerine ulaşıyor. Hatta kimi zaman cihazlarını kontrolünü bile ele geçirebiliyor. Özellikle ücretsiz VPN​ hizmetleri, kullanıcıları hedef alarak verilerini ele geçirme amacı güdebiliyor. En tehlikeli nokta tam da bu…" dedi.

Instagram engeli sonrası VPN açan soluğu icra dairesinde aldı! Anne adınızdan TC numaranıza kadar ellerinde - 4. Resim

"VPN BİLGİLERİNİZİ TOPLAYIP SATABİLİR" 

Dolandırıcılık​ için açılan VPN​ programlarını indiren vatandaşlar tüm bilgilerini bu sistem üzerinden açık hale getirdiğini belirten Kırık, bu konu da "Ücretsiz VPN​ dolandırıcılığı birkaç farklı şekilde gerçekleşebiliyor. Birincisi, bu hizmetler kullanıcıların internet aktivitelerini izleyip topladıkları verileri üçüncü taraflara satabiliyor. İkincisi, sahte VPN​ uygulamaları, kullanıcıların cihazlarına zararlı yazılımlar yükleyebiliyor ve bu yazılımlar üzerinden kişisel bilgileri çalabiliyorlar. Üçüncüsü de, bazı ücretsiz VPN​'lerin kullanıcıların verilerini şifrelememesi oluyor, bu da verilerin kolayca ele geçirilmesine neden oluyor" ifadelerini kullandı. 

Instagram engeli sonrası VPN açan soluğu icra dairesinde aldı! Anne adınızdan TC numaranıza kadar ellerinde - 5. Resim

Soluğu icra dairesinde almak istemeyen vatandaşların her VPN​ programını indirmemelerini tavsiye eden Kırık, ayrıca bu tarz bir telefon aldıkları an öncelikle doğruluğunu e-Devlet üzerinden teyit etmeleri gerektiğinin altını çizdi. Kırık, son olarak açıklamalarında şu ifadelere yer verdi:

"VPN kullanmak kimi zaman ciddi tehlikeleri beraberinde getirebilir. Bu tür hizmetler, güvenlik açıkları ve zararlı yazılımlar barındırabilir, bu da kullanıcıların kişisel bilgilerinin çalınmasına ve cihazlarının zarar görmesine yol açabilir. Ayrıca, ücretsiz VPN​'ler çoğu zaman verileri yeterince şifrelemez, bu da verilerin kolayca ele geçirilmesine neden olabilir. Güvenilir olmayan VPN​ hizmetleri, gizliliği korumak yerine kullanıcıları daha büyük tehlikelere maruz bırakabilir. O sebeple dikkatli olmak son derece önemlidir."

Kaynak: tgrthaber.com
Sonraki Haber Yükleniyor...