Tgrt Haber

Instagram ve Facebook'un sahibi Meta'nın başı AB'de derde girdi

Editör: Ömer Faruk Doğan / Kaynak: TechRadar
28 Kasım 2023 20:52 - Güncelleme : 28 Kasım 2023 20:53
Instagram ve Facebook'un sahibi Meta'nın başı AB'de derde girdi

Meta, Instagram ve Facebook için aylık abonelik ücreti karşılığında 'reklamsız' sürüm başlattı. Avrupa Dijital Hakler Merkezi Noyb'a göre Meta'nın bu hareketi, AB'nin kullanıcı gizliliğini koruyan yasalarını ihlal ediyor.

Meta​'nın Avrupalı Instagram​ ve Facebook​ kullanıcıları için tasarladığı reklamsız abonelik seçeneği Avrupa Birliği​'nde (AB) ilk gizlilik sorunuyla karşı karşıya.

Avusturya merkezli Avrupa Dijital Hakler Merkezi Noyb, 28 Kasım 2023'te ülkenin veri koruma kurumunu, Meta'nın bu sistemi ile 'gizliliği' "zenginlere özel bir hak" hale getirmeye çalıştığı konusunda uyardı. Noyb, "yasa dışı" olarak nitelediği bu modelin durdurulması için yetkililere çağrıda bulundu.

INSTAGRAM REKLAMSIZ ABONELİK SEÇENEĞİ ELEŞTİRİ KONUSU

Kasım ayının başında piyasaya sürülen ve Avrupa Birliği (AB), Avrupa Ekonomik Alanı (AEA) ve İsviçre'deki Facebook ve Instagram kullanıcılarına açık olan sistem, kullanıcıların bir abonelik ücreti ödeyerek iki platformdaki tüm reklamları kaldırmasını sağlıyor ancak ucuz olmadığı yönünde eleştiriliyor.

Instagram ve Facebook'un sahibi Meta'nın başı AB'de derde girdi

Abonelik ücreti bilgisayarda aylık 9,99 euro iken mobilde ise aylık 12,99 euro. 1 Mart 2024'e kadar ücret, kullanıcıların Hesap Merkezindeki tüm bağlantılı profillerini de kapsayacak. Bundan sonra Meta, bilgisayarda 6 euro ve iOS/Android'de 8 euro ek ücret daha isteyecek.

Meta, resmi duyurusunda yeni abonelik modelini "Avrupalı düzenleyicilerin gereksinimlerini dengelerken kullanıcılara seçim hakkı vererek Meta'nın AB​, AEA ve İsviçre'deki tüm insanlara hizmet vermeye devam etmesine izin vermenin" bir yolu olarak tanımlıyor.

META'YA AĞIR SUÇLAMA

Noyb'a göre maddi durumu ne olursa olsun veri gizliliği, herkesin erişebileceği bir hak olmalı. Noyb Yönetim Kurulu Başkanı Max Schrems yaptığı açıklamada, "Karşılığında 250 Euro ödenmesi gerekse, kaç kişi hala oy kullanma hakkını kullanırdı? Temel hakların zenginlere ayrıldığı zamanlar da vardı. Görünüşe göre Meta bizi yüz yıldan fazla bir süreye geri götürmek istiyor." dedi.

Bununla birlikte Noyb'un itiraz ettiği tek unsur, Meta'nın yüksek fiyatlı reklamsız abonelik planı değil. Şirket aynı zamanda Meta'nın bir kez daha Avrupa Birliği yasalarındaki, kullanıcıların verilerini koruma yükümlülüklerini atlamaya çalıştığını düşünüyor.

Noyb'dan Felix Mikolasch, "AB hukuku, rızanın kullanıcının gerçek özgür iradesi olmasını gerektirmektedir. "Meta bu yasaya aykırı davranarak, herhangi birinin temel veri koruma hakkını kullanması için yılda 250 euroya kadar bir 'gizlilik ücreti' talep ediyor." dedi.

Eğer iş ciddiye binerse, Meta'nın reklamsız abonelik seçeneğini kaldırabileceği ve bu abonelik kapsamında sunduğu özellikleri ücretsiz hale getirmek zorunda kalabileceği tahmin ediliyor.

Kaynak: TechRadar
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...