İnternet alemini kasıp kavuran yapay zeka: ChatGPT, Google'ı tahtından etmeye hazırlanıyor
Son dönemin hızla yükselen yapay zeka robotu ChatGPT, verdiği cevaplarla Google'ı tehdit ediyor.
İnternet alemi son dönemde ChatGPT ile çalkalanıyor. Yapay zêkalı yeni algoritma, Google'ın ötesinde verdiği cevaplarla tüm ilgiyi üzerine çekiyor.
Son bir haftada 2 milyonun üzerinde kişi tarafından kullanılan ChatGPT sohbet robotu, internet aleminin yeni trendi haline geldi. Türkiye'de de yoğun ilgi ile karşılanan yapay zeka robotu, sahip olduğu bazı özellikleriyle Google'ı da gölgede bırakıyor.
VERDİĞİ CEVAPLARLA HAYRAN BIRAKIYOR
Peki trend haline gelen ChatGPT nedir ve kim tarafından kuruldu? Zorlu soruların bile üstesinden gelen yapay zêkaya gelin yakından göz atalım...
Elon Musk'ın da kurucuları arasında bulunduğu OpenAI, 2015 yılında faaliyetlerine başladı. Yapay zekayı, insanlığa en fazla fayda sağlayacak şekilde geliştirmeye odaklanan OpenAI, 2016 yılında Gym ve Universe olmak üzere yapay zeka alanında iki çalışmasını tanıttı.
ELON MUSK, 2018'DE AYRILDI
Kuruculardan Elon Musk, 2018 yılında OpenAI'dan ayrıldı ve bu ayrılığın OpenAI ekibinin yapmak istediklerinin bazılarına katılmadığı için gerçekleştiğini belirtti. 2019'da geliştirdikleri botu çeşitli sebeplerden dolayı yayınlamaktan vazgeçen şirket, bir süre sonra yapay zeka sohbet robotunun GPT-2 sürümünü yayınladı. Şirket bir yıl sonra robotun bir sonraki sürümü GPT-3'ü duyurdu.
İlk süreçte kar odaklı olmayan OpenAI, sermaye artırma amacıyla kar amaçlı ve kar amacı gütmeyen "hibrit" bir yapıda ilerlemeye karar verdi.
YETENEKLERİYLE DİKKAT ÇEKİYOR
OpenAI, 2019'un sonunda Microsoft'tan 1 milyar dolarlık yatırım aldı. Bu yatırım, bazı uzmanlar tarafından, OpenAI'ın, Google'ın yapay zeka şirketi DeepMind ile rekabet etmesine imkan sağlayacağı şeklinde yorumlandı.
Şirket, geçen yıl yapay zeka ile görsel sanat çalışmaları üretmeyi sağlayan sistemi Dall-E'yi hizmete sundu. Dall-E, kullanıcıların yazıyla verdiği komutlarla, yapay zeka aracılığıyla sanatsal ve gerçekçi görseller oluşturabiliyor.
ChatGPT, sanatsal metinler yazabiliyor, herhangi bir konuda bilgi verebiliyor, hesaplamalar yapabiliyor, kodlama gibi teknik konularda dahi kullanıcılara yardımcı olabiliyor. Deneme sürümünün ücretsiz olarak sunulduğu yapay zeka sohbet robotu, İngilizce'nin yanı sıra aralarında Türkçe'nin de bulunduğu birçok dilde soruları cevaplayabiliyor.
OpenAI, teknolojisinin daha gelişmiş bir sürümü olan GPT-4 için çalışmalarını sürdürüyor.