Tgrt Haber

İnternet Yasası neleri getiriyor, İşte detaylar

20 Şubat 2014 21:03
İnternet Yasası neleri getiriyor, İşte detaylar

İnternet ile ilgili düzenlemelerin de yer aldığı Torba Kanun ile ilgili merak ettiğiniz tüm sorular haberimizde.

Cumhurbaşkanlığı’na giden ve onaylanan internet yasasıyla ilgili iki değişiklik öngörülüyor. İşte internet yasasında neler var? İnternet Yasası neleri getiriyor? İşte İnternet Yasası 2014 maddeleri. Cumhurbaşkanlığı’na giden internet yasasıyla ilgili yeni değişikliklerin öngörüldüğü öğrenildi.İşte İnternet yasası detayları.Cumhurbaşkanlığı’na giden internet yasasıyla ilgili yeni değişikliklerin öngörüldüğü öğrenildi. Bakan Lütfi Elvan ise internette trafik bilgilerinde içerik olmayacağını söyledi.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, "sansür" ve "fişleme" eleştirilerine neden olan internet yasasıyla ilgili muhalefet partilerine ziyaretlerde bulunuyor. İlk olarak MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural'la görüşen Elvan, CHP Grupbaşkanvekili Akif Hamzaçebi'yle bir araya gelecek. Elvan, yasayla ilgili olarak BDP'ye de ziyaret edecek. Bakan Lütfi Elvan, Çankaya Köşkü'ne gönderilen söz konusu yasayla ilgili değişiklik sinyali verdi. Edinilen bilgilere göre; kullanıcı trafik bilgileri ve abone kimlik bilgileri iki yıl saklanacak. Trafik bilgileri tanımı sınırlandırılacak. Trafik bilgileri URL değil, IP bazında olacak. Örneğin Google’dan bir siteye girildiği zaman, girilen siteler değil sadece Google’a girildiği arşivlenecek. TİB Başkanı’na 4 saat içinde erişimi durdurma yetkisi için de yeni bir şart getiriliyor. Buna göre, 24 saat içinde sulh ceza mahkemesinden karar alınması gerekecek.

İnternet Yasası neleri getiriyor, İşte detaylar

BAKAN ELVAN SORULARI YANITLADI
Elvan, Meclis'te gazetecilerin İnternet ile ilgili düzenlemelerin de yer aldığı Torba Kanun ile ilgili sorularını yanıtladı. İnternette trafik bilgilerinde ne olacağı sorusuna Elvan, "Telefonunuzla ilgili detay istediğinizde aranan numara, ne kadar süreyle konuştuğunuz gibi 3-4 temel bilgi veriliyor. Dolayısıyla trafik bilgileri bundan ibaret olacak. Birilerinin ifade ettiği gibi, 'şöyle detay bilgiler, içerik olacak', bunlar söz konusu değil. Eğer böyle bir yanlış anlaşılma söz konusu ise bunları giderebiliriz. Bu yönetmelik veya başka şekilde olur ama bu yanlış anlaşılmayı gidereceğiz. Nasıl yapılacağına bakacağız, şu an bir şey söyleyemiyorum" karşılığını verdi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün konuyla ilgili açıklamalarının hatırlatılması üzerine Elvan, Meclis'ten geçen kanunun Gül'ün önünde olduğunu kaydederek, "Takdir Sayın Cumhurbaşkanı'nın...Eğer bir yanlış anlaşılma veya trafik bilgilerine yönelik farklı bir anlaşılma söz konusu olacak ise buna açıklık getireceğiz. İçerik olmayacak. Kesinlikle trafik bilgilerinde içerik olmayacak. Ne olacak; IP numarası olur, süre olur, tarih, bunlar olur, başka hiçbir şey olmaz. Biz bununla sınırlı tutacağız. Bir telefon detay bilgisinde yer alan hususlar neyse onun ötesine geçmeyecek" dedi. Elvan, "İki yıl saklanacak denilen bilgiler içinde içerik olamayacak mı?" sorusuna, "Tabii, tabii, içerik olmayacak" derken, düzenlemenin yönetmelik mi kanunla mı yapılacağı sorusuna ise "Şu anda yasa sayın Cumhurbaşkanı'nda. Şu anda bir şey ifade etmemem, şu aşamada mümkün olmaz. Ama rahat olun" karşılığını verdi.
Gelişmiş ülkeler de dahil dünyanın bir çok ülkesinde engellemeler yapıldığını ifade eden Elvan, şöyle konuştu:"Kim kalkıp orada engelleme yok diyorsa, doğru söylemiyor. Her tarafta, özellikle yasadışı olan bir takım hususlar internet ortamına düşerse, hakaret, iftira, özel hayatın gizliliğini ihlal gibi hususlarda da bu tür engellemeler yapılıyor. Avrupa'da da yapılıyor, gelişmiş ülkelerde de yapılıyor. Bizim aslında yapmak istediğimiz, inanın internetin daha sağlıklı kullanımını temin etmek, interneti daha açık hale getirmektir. Biz burada interneti engellemiyoruz. Sansür yok. O kadar mükemmel düzenlemeler, uygulamalar var ki kimse onları görmüyor. Hapis cezalarını kaldırıyoruz, internet sitesinin tamamıyla kapatılmasını, doğrudan kapatılmasını engelliyoruz. Kimse bunları konuşmuyor.  Şu an İngiltere'de Google 100 bir kavram ve kelimeyi otomatik olarak engelliyor. Mahkeme kararı mı var bunlarla ilgili? Google engelliyor. 100 bin kelime ve kavram...Aradığınız zaman da 'engellenmiştir' mesajı almıyorsunuz, ne mesajı alıyorsunuz, 'bulunamadı.' Engelleniyor ama bulunamadı mesajı alıyorsunuz. Her yerde var bu. İngiltere'de İnternet Watch Foundation denilen vakıf, kara liste oluşturuyor, bu listeyi internet servis sağlayıcılarına gönderiyor. İnternet servis sağlayıcıları da bunları otomatik olarak engelliyor. Lütfen bunları görelim. Trafik bilgileri... İngiltere'de bugün 2 yıl trafik bilgileri saklanıyor. 1-2 yıl arasında değişiyor. İtalya'da bir yıl saklanıyor. Slovakya'da 6 ay...Kimse bunu konuşmuyor. Avrupa'nın bir çok ülkesinde trafik bilgileri tutuluyor. Almanya hariç çünkü Almanya'da Anayasa Mahkemesi'nin bir kararı var. Almanya hariç diğer ülkelerin hemen hemen tamamında trafik bilgileri tutuluyor. Bunlar hiç konuşulmuyor. " dedi.

İnternet Yasası neleri getiriyor, İşte detaylar

TİB'E DOĞRUDAN ENGELLEME YETKİSİ
Yeni internet yasasına göre Yargı kararı gerekmeden 'içeriği sakıncalı bulunan' internet siteleri 4 saat içinde kapatılabilecek. Yeni internet yasasında TİB'e doğrudan engelleme yetkisi verildi. Yeni internet yasasında içerik sağlayıcılara, internet trafiğini 2 yıl arşivleme zorunluluğu getirildi.
İşte 10 maddede internet sansürü Yeni internet yasası:
1- Anahtar kelimelerle "uygunsuz içerik" belirlenip sayfa kaldırılabilecek.
2- Sansür, URL adresi tabanlı yapılabilecek:
3- Yer sağlayıcı yurtdışındaysa bile erişim engellenebilecek. DNS değiştirerek bir siteye girilemeyecek.
4- Hâkimler, 24 saat içinde sansür kararı verebilecek. "Zararlı" içerik çıkarılmazsa, 500-1.000 TL arasında günlük para cezası kesilecek.
5- Hosting firmaları her kullanıcının izini sürebilecek. Her kullanıcının internetteki faaliyeti kayda alınarak bir-iki yıl saklanacak.
6- TİB başkanına internet sitesi erişim engelleme yetkisi verilecek.
7- Birliğe gönderilecek olan "erişimin engellenmesi kararı" 4 saat içinde uygulanmak zorunda.
8- Erişim Sağlayıcılar firmalar, kullanıcıların hangi sitelere girdiğini kaydedip 2 yıl boyunca saklayacak.
9- Bilgisayar ve akıllı telefonlardan internete bağlanan 34 milyon kullanıcı tek tek fişlenecek.
10- İnternetteki içerikler sayfa bazında da engellenebilecek.

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...