Tgrt Haber

'İnternette öngörülen standartlara ulaşıldı'

21 Şubat 2014 14:48
'İnternette öngörülen standartlara ulaşıldı'

Özeren, internet düzenlemesinde trafik bilgileri ve TİB Başkanı’nın erişim engelleme yetkisi konusunda AB'nin standartlarına ulaşıldığını belirtti.

İnternet Geliştirme Kurulu Başkanı Serhat Özeren, internet düzenlemesi ile ilgili, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün toplumun hassasiyetleri ölçüsünde, endişeleri ortadan kaldırmak adına olumlu bir yaklaşımda bulunduğunu belirterek, "TBMM de bu hassasiyetler doğrultusunda değişiklikleri komisyonda kabul etti. Bu değişikliklerle birlikte gerek trafik bilgileri, gerekse de TİB Başkanı’nın erişim engelleme yetkisi konusunda Avrupa Birliği’nde öngörülen standartlara ulaşılmıştır" dedi. Bilişim teknolojisi uzmanları, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edilen internet düzenlemesine ilişkin yeni düzenlemeleri AA muhabirine değerlendirdi.
İnternet Geliştirme Kurulu Başkanı Serhat Özeren, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün konuya ilişkin toplumun hassasiyetlerini dikkate alarak, endişeleri ortadan kaldırmak adına olumlu bir yaklaşımda bulunduğunu, Meclis'in de bu hassasiyetler doğrultusunda değişiklikleri komisyonda kabul ettiğini belirtti. İnternet düzenlemesine "çok siyasi bakıldığını" ifade eden Özeren, yeni düzenlemeyle internet üzerinde kamunun müdahalesinin azaltıldığını, insanların internette en çok mağdur oldukları “kişilik haklarının ihlali” ve  “özel hayatın gizliliğinin ihlali” gibi iki önemli konuda hızlı ve sonuç alınabilir çözümler getirildiğini kaydetti. Özeren, her iki durumda da kişinin bizzat kendisinin müracaatının gerektiğini, müracaat yönteminin oldukça basit ve sonuç odaklı olduğunu belirterek, Telekomünikasyon İletişim Başkanı’nın müdahale yetkisinin çok sınırlı kaldığını bildirdi. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'ndan geçen değişikliklerin, itirazları ortadan kaldıracağını düşündüğünü dile getiren Özeren, "Bu değişikliklerle birlikte gerek trafik bilgileri, gerekse de TİB Başkanı’nın erişim engelleme yetkisi konusunda Avrupa Birliği’nde öngörülen standartlara ulaşılmıştır" dedi.
Bilişim Teknolojisi Uzmanı Çığır İlbaş, 5651 sayılı Yasa'daki düzenlemelerin yaklaşık 5 yıldır yürütülen çalışmaların bir sonucu olduğunu söyledi. Bu süreç içerisinde İnternet Kurulu koordinatörlüğünde konuyla ilgili kurum, kuruluş, üniversite ve derneklerden görüşler alındığını anlatan İlbaş, süreç sonucunda biçimlenip onaylanan yasaya yönelik tepkilerin ise iki başlık altında toplandığını ifade etti. Tepki çeken maddelerin, internet sitelerine erişim engelleme tedbir kararının ivedi durumlarda yürütmeye devrine olanak sağlayan madde ile erişim kayıtlarının içeriklerini ve arşiv süresini değiştiren maddeler olduğunu dile getiren İlbaş, "Bu bağlamda, söz konusu iki madde üzerinde yapılacak değişikliklerin kaygıları ve tepkileri azaltması gerektiğini düşünüyorum. Sayın Cumhurbaşkanının tartışma ve tepkileri değerlendirip, konunun uzmanı olan kişi ve derneklerin görüşlerine paralel bir biçimde talep ettiği değişikliklerin yapıcı bir yaklaşım olduğu kanaatindeyim" diye konuştu.
Tüm İnternetevleri Derneği Genel Başkanı Yusuf Andıç, söz konusu iki maddenin kamuoyunda ciddi tartışmalara yol açtığını ifade etti. Andıç, şunları kaydetti: "Vatandaş başvurduğu zaman 24 saat içerisinde mahkemeye gitmesi gerekiyordu. Değişiklikte TİB Başkanının da mahkemeye başvurması öngörülüyor. Bu olumlu bir düzenleme. En azından ortada bir yargı kararı olacak. Burada bir duruşma yapılmasa bile hakim kararı olması çok önemliydi, bu durum kaygıları yok edecektir. Öte yandan mağduriyeti giderecektir, çünkü kişi kendisiyle ilgili olumsuz bir yayın varsa mahkeme, hakim kararı verilene kadar bunun oluşturacağı zararlardan kurtulmuş olacak. Bu anlamda eskisine göre çok daha iyi ve başarılı olacağını düşünüyorum. Diğer konuya gelince, insanlarda 'izlenecek miyiz, konuşmalarımız tutulacak mı?' gibi bir kaygı var. Bu verilerde mac adresi var, IP adresi var ve girilen sitenin adresi var, çok da fazla bir veri yok. Bu şekilde sınırlandırıyor olması ve TİB'in bu verilere sadece mahkeme kararıyla erişebilecek olması, insanların izlenmediğini, izlense dahi konuşmalarının tutulmadığını sadece IP adresi ve girdiği sitenin verilerinin tutulacağını bilmesi bence olumludur. Buradaki kaygıları da giderecektir diye düşünüyorum." Avukat Meltem Banko da Cumhurbaşkanı Gül'ün söz konusu yasaya ilişkin hassasiyetleri dikkate alarak, gerekli düzenlemelerin yapılmasını talep ettiğini belirtti. Banko, şöyle konuştu:
"Cumhurbaşkanımızın toplumun her kesiminden gelen sesleri duyarak objektif bir şekilde karar vermesi elbette sevindirici bir durum diye düşünüyorum. Yasalar toplumun geneli için yapılır ve bu nedenle de her kesimin görüşlerinin dikkate alınması en doğrusudur. Yapılan değişiklikler faydalı olacaktır diye düşünüyorum. Elbette yasa yapmak kadar, bu yasa ile ilgili toplumu bilgilendirmek de çok önemli bir konu. Dolayısıyla şimdiden sonra toplumda oluşan 'sansür algısının' en aza indirilebilmesi için konuya ilişkin halkımızın daha çok bilgilendirilmesi gerektiği kanaatindeyim." TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edilen "torba kanun" teklifi, internet alanında da yeni düzenlemeler içeriyor.
Buna göre, yeniden tanımlanan trafik bilgisi, taraflara ilişkin IP adresi, verilen hizmetin başlama ve bitiş zamanı, yararlanılan hizmetin türü, aktarılan veri miktarı ve varsa abonelik bilgilerini içerecek. TİB Başkanlığı, siber güvenlikle ilgili bilgileri ve mahkemelerce talep edilen trafik bilgilerini içerik, yer veya erişim sağlayıcılardan isteyebilecek. Trafik bilgisi ancak bir suç soruşturması veya kovuşturması kapsamında mahkemelerce talep edilmesi halinde TİB Başkanlığı tarafından içerik sağlayıcı, yer sağlayıcı veya erişim sağlayıcıdan alınarak, verilecek. TİB Başkanı tarafından verilen erişimin engellenmesi kararı, 24 saat içinde sulh ceza hakiminin onayına sunulacak. Hakim, onayına sunulan konuyla ilgili 48 saat içinde karar verecek. Soruşturma aşamasında verilen hakim kararı, sulh ceza mahkemeleri tarafından verilecek. Bu karar, birden fazla sulh ceza mahkemesi bulunan yerlerde, HSYK tarafından belirlenen mahkeme tarafından verilecek.

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...