Tgrt Haber

iPhone 16 etkinliği düzenlendi: Apple yeni iPhone 16 ve 16 Pro Max özelliklerini açıkladı

Editör: Ömer Faruk Doğan / Kaynak: Tgrthaber.com
09 Eylül 2024 20:06 - Güncelleme : 10 Eylül 2024 08:51
iPhone 16 etkinliği düzenlendi: Apple yeni iPhone 16 ve 16 Pro Max özelliklerini açıkladı

Apple'ın her yıl eylül ayında düzenleyip yeni iPhone serisini tanıttığı etkinlik başladı. "Glowtime" adı verilen iPhone 16 etkinliği kapsamında yeni iPhone modelleri ile yeni Apple Watch Series 10, Apple Watch Ultra 3 ve AirPods modelleri tanıtılıyor. İşte merakla beklenen yeni Apple cihazları ve özellikleri.

Apple'ın her yıl büyük bir merakla beklenen eylül etkinliği, bu yıl da dikkat çekici ürün duyurularıyla başladı. "Glowtime" etkinliğinde teknoloji dünyasının en çok beklediği yenilikler arasında yer alan iPhone 16​ serisi resmi olarak tanıtılıyor. Apple Üst Yöneticisi (CEO) Tim Cook​'un konuşmasıyla başlayan etkinlik, teknoloji meraklılarının gözlerini bir kez daha Apple sahnesine çevirdi.

Glowtime etkinliği, Apple'ın geleneksel hale getirdiği kısa tanıtım videolarıyla iPhone 16​ lansmanını başlattı. Söz konusu videoda Apple, engelli bireylerin hayatını kolaylaştıran erişilebilirlik​ özeliklerini ve diğer yeniliklerini gösterdi.

APPLE, USB TYPE-C PORTUNU KORUDU

Apple, iPhone 5 modeliyle beraber Lightning teknolojisini akıllı telefon dünyasına kazandırmıştı. Şirket, Avrupa Birliği’nin (AB) tek tip şarj cihazı kuralına uyum sağlamak amacıyla iPhone 15’te Type-C teknolojisine geçiş yapmıştı. Apple, iPhone 16​ tasarım özellikleri çerçevesinde USB Type-C'yi korudu.

IPHONE 16​ TEKNİK ÖZELLİKLERİ NELER?

Apple, merakla beklenen iPhone 16​ modelini tanıttı. iPhone 16​, önceki yıllara kıyasla daha canlı olan ve yenilenmiş çeşitli renklerle geliyor. Ayrıca en son 2020'deki iPhone 12'de görüldüğü gibi, bir kez daha dikey olarak ayarlanmış, arka tarafındaki güncellenmiş çift kamera düzenlemesi de yenilendi.

iPhone 16 etkinliği başladı: Apple yeni ürünlerini tanıtıyor - 1. Resim

Gelenek bozulmadı ve bir kez daha standart iPhone 6.1 inç ekranla gelirken, daha büyük iPhone 16​ Plus 6.7 inç ekrana sahip olarak karşımıza çıktı. Bunlar, iPhone 15 nesliyle aynı boyutlar. Ancak iPhone 16​ çiftinin ekranları 2000 nit en yüksek parlaklığa ulaşabiliyor ve 1 nit kadar kararabiliyor.

iPhone 16 etkinliği başladı: Apple yeni ürünlerini tanıtıyor - 2. Resim


IPHONE 16​ İŞLEMCİSİ: A18 BIONIC

iPhone 16​, iPhone 15'in CPU'sundan yüzde 30 daha hızlı olan 3nm işlemcili yeni A18 çip, geçen yılın Pro modellerinde sunulan Action Button ve güç düğmesinin altında yeni bir fiziksel kamera kontrol düğmesi gibi çeşitli yeni donanım iyileştirmelerine sahip.

iPhone 16​, Apple'ın yapay zeka yazılımını ilk kez WWDC'de tanıtmasının ardından, Apple Intelligence'ı kullanan ilk ana akım telefonu olacak. Apple Intelligence başlangıçta yalnızca Pro düzeyindeki iPhone 15 modellerine özeldi.

iPhone 16 etkinliği başladı: Apple yeni ürünlerini tanıtıyor - 1. Resim


IPHONE 16​ TASARIMI

iPhone 16​, Action düğmesi ve yeni fiziksel kamera kontrol düğmesi gibi çeşitli yeni donanım iyileştirmelerine ve suya ve toza dayanıklılığa sahip.

Kare çerçevesi, MagSafe kablosuz şarja olanak tanıyan arka camı, Apple'ın ön kamera ve Face ID sensörlerini barındıran Dynamic Island üst kesimi ve tabanındaki USB-C şarj / veri bağlantı noktasıyla 16, 15 ile aynı genel tasarıma sahip.

iPhone 16 etkinliği başladı: Apple yeni ürünlerini tanıtıyor - 2. Resim

Dikey olarak hizalanmış arka lenslere geri dönüş, Apple'ın vazgeçtiği bir tasarım öğesine garip bir geri dönüş gibi görünse de, Apple Vision Pro'da görüntülenebilen daha iyi uzamsal video desteği için oldukça mantıklı olarak değerlendiriliyor.


IPHONE 16​ KAMERA

iPhone 16​ ön kamera özelliklerine bakıldığında, 12 Megapiksel çözünürlüğe sahip bir lens bulunuyor. Bu kamera ile 3840 x 2160 (4K UHD 60 FPS) video çekilebiliyor. Arka tarafta ise, 48 Megapiksel çözünürlüklü OIS - Optik Görüntü Sabitleyici destekli ana kamera ile birlikte 12 Megapiksel çözünürlüğe sahip ultra geniş kamera yer alıyor.

iPhone 16 etkinliği başladı: Apple yeni ürünlerini tanıtıyor - 5. Resim

IPHONE 16​ TÜRKİYE FİYATLARI


IPHONE 16​ PRO TEKNİK ÖZELLİKLERİ

Apple, daha büyük ekranlara, yepyeni bir "Kamera Kontrol" düğmesine ve A18 Pro çipe sahip en yeni amiral gemisi akıllı telefonları olan iPhone 16​ Pro ve iPhone 16​ Pro Max modellerini de tanıttı.

Kamera Kontrolü düğmesi, sadece kamera uygulaması için çalışan, dokunsal geri bildirime sahip özel, gömme safir kristal bir düğme olarak tanıtıldı. Bu düğme, bir kere tıklandığında kamera uygulamasını açıyor, ikinci kez tıklandığında fotoğraf çekiyor ve basılı tutulduğunda da video kaydetmeye başlıyor.

iPhone 16 etkinliği başladı: Apple yeni ürünlerini tanıttı - 6. Resim

Ayrıca dokunmatik hareketler sunarak tıklama ile hafifçe basma arasında ayrım yapabiliyor. Hafif bir basış, kullanıcıların çekimi çerçevelemeye odaklanmasına yardımcı olmak için yeni bir temiz önizlemeyi ortaya çıkarırken, yeni bir kaplama yakınlaştırma gibi kamera işlevlerine hızlı erişim sağlıyor. Kullanıcılar diğer kontrolleri görmek için iki kez hafifçe basabilir ve tercih edilene kaydırabiliyor.

Kamera Kontrol düğmesi, iPhone 16​ serisine özel yeni bir Apple Intelligence özelliği olan "Görsel Zeka" seçeneğini de destekliyor. Görsel Zeka, Kamera Kontrolü tarafından çağrılıyor ve kullanıcıların iPhone'larının kamerasını bir şeye doğrultarak bir restoranla ilgili bilgiler gibi bağlamsal ayrıntıları almalarına ve bir takvim etkinliğini doldurmak gibi eylemler gerçekleştirmelerine olanak tanıyor.

iPhone 16 etkinliği başladı: Apple yeni ürünlerini tanıttı - 7. Resim


ŞİMDİYE KADARKİ EN BÜYÜK IPHONE EKRANI

iPhone 16​ Pro 6,3 inç ekrana sahipken, iPhone 16​ Pro Max şimdiye kadarki en büyük iPhone ekranı olan 6,9 inç ekrana sahip. Ekranın etrafındaki kenarlıklar tüm Apple aygıtları arasında en incesi. Titanyum çerçeve de yenilenmiş renk seçenekleriyle geliyor: daha koyu Siyah Titanyum, daha parlak Beyaz Titanyum, Doğal Titanyum ve yeni Çöl Titanyumu.

IPHONE 16​ PRO İŞLEMCİSİ: A18 PRO ÇİP

iPhone 16​ Pro ve Pro Max, Apple Intelligence destekli A18 Pro çipten gücünü alıyor. Bu çip iPhone 16​ ve iPhone 16​ Plus'taki A18'den daha hızlı ve daha verimli çalışıyor. A18 Pro, 2. nesil 3nm teknolojisi kullanılarak üretildi ve yüzde 17 daha fazla bellek bant genişliğine sahip 16 çekirdekli yeni bir Neural Engine sunuyor.

iPhone 16 etkinliği başladı: Apple yeni ürünlerini tanıttı - 8. Resim

Apple Intelligence görevleri A17 Pro'ya kıyasla yüzde 15'e kadar daha hızlı çalışıyor. Yeni ve daha hızlı 6 çekirdekli GPU, A17 Pro'ya göre yüzde 20'ye kadar daha hızlı çalışıyor. İki performans çekirdeği ve dört verimlilik çekirdeğine sahip yeni 6 çekirdekli CPU, yeni nesil makine öğrenimi hızlandırıcılarıyla A17 Pro'dan yüzde 15 daha hızlı ve yüzde 20 daha verimli. Ayrıca daha yüksek USB-C hızlarını ve video kodlama için iki kat veri işlemeyi destekliyor.


IPHONE 16​ PRO PRO MAX KAMERASI

iPhone 16​ Pro kamera özellikleri; 48 Megapiksel ana kamera, 48 Megapiksel ultra geniş kamera ve 12 Megapiksel 5x telefoto kamera olmak üzere üç lensten oluşuyor. Bu kamera, 120 fps'de 4K video çekebiliyor ve Fotoğraflar uygulamasında çekimden sonra oynatma hızı ayarlanabiliyor.

IPHONE 16​ PRO MAX TÜRKİYE FİYATLARI


APPLE INTELLIGENCE HANGİ ÜLKELERDE KULLANIMA SUNULACAK?

Apple Intelligence, aralık ayında Avustralya, Kanada, Yeni Zelanda, Güney Afrika ve Birleşik Krallık'ta kullanıma sunulacak. İlk başta yalnızca İngilizce desteğiyle çıkacak, önümüzdeki yıl itibarıyla Çince, Fransızca, Japonca ve İspanyolca da eklenecek.

APPLE WATCH SERIES 10 TEKNİK ÖZELLİKLERİ

Öte yandan bu etkinlikte sadece iPhone 16​ tanıtılmıyor. Apple CEO'su Cook, uzun zamandır üzerinde çalıştığı yeni Apple Watch Series 10, Apple Watch Ultra ve AirPods modellerini tanıtacaklarını söyledi.

Apple'ın Samsung Galaxy Watch'a rakip olarak çıkardığı ve her sene yenilediği akıllı saat serisi bu yıl da yenilendi. Apple Watch Series 10, "Şimdiye kadarki en büyük ekrana ve en ince tasarıma sahip model" olarak tanıtıldı.

iPhone 16 etkinliği başladı: Apple yeni ürünlerini tanıtıyor - 1. Resim

Apple yöneticisi Jef Williams, etkinlikte Apple Watch Series 10 özellikleri hakkında açıklamalarda bulundu. Apple Watch için şimdiye kadarki en büyük ve en gelişmiş ekranı ürettiklerini belirten Williams, "Şimdiye kadar ürettiğimiz en büyük giyilebilir ekran, hatta Apple Watch Ultra'dan daha büyük ve önceki nesillere kıyasla yüzde 30'a kadar daha fazla ekran alanına sahip." ifadesini kullandı.

iPhone 16 etkinliği başladı: Apple yeni ürünlerini tanıtıyor - 2. Resim

Daha büyük bir ekran sayesinde kullanıcılar, içerikten ödün vermeden yazı tipi boyutunu artırabilecek ve ek bir metin satırı ve Mesajlar, Mail veya haberler gibi uygulamalar görebilecek.

iPhone 16 etkinliği başladı: Apple yeni ürünlerini tanıtıyor - 3. Resim

Ayrıca mesaj yazmayı, şifrelerini girmeyi veya antremanlarını daha kolay duraklatabilecek. Hem ekran hem de kasa daha yuvarlatılmış köşelere ve daha geniş bir en boy oranına sahip; bu da Series 10'un daha yumuşak, daha şık ve daha akıcı görünmesini sağlıyor.

iPhone 16 etkinliği başladı: Apple yeni ürünlerini tanıtıyor - 4. Resim

Apple Watch Series 10 teknik özellikleri arasında, en dikkat çeken detaylardan biri tasarım oldu. Series 9 ile kıyaslandığında yaklaşık yüzde 10 daha ince olan akıllı saat, sadece 9,7 mm kalınlığında bulunuyor. Yeni ekran dakikada bir yerine saniyede bir güncelleniyor. Jet Siyahı ve Pembe Altın renkleri, Gümüş Alüminyum'a katılıyor.

Apple Watch Series 10, Apple Watch Ultra'daki ekrandan daha büyük olan yüzde 40 daha parlak geniş açılı OLED ekrana sahip. Ek olarak kullanıcıların gece boyunca nefes alışını izlemek için akıllı saatin ivmeölçerini kullanan uyku apnesi algılama özelliğine de ev sahipliği yapıyor.

iPhone 16 etkinliği başladı: Apple yeni ürünlerini tanıtıyor - 5. Resim

Uyku apnesi, insanların uyurken aniden nefes almayı bırakmasına neden olan bir durum ve genellikle hastanın kalbini, nefes alma düzenini, beyin aktivitesini ve hatta uzuv hareketlerini izleyen ekipmanlar kullanılarak tespit ediliyor. Series 10 uyku apnesi belirtileri tespit ederse kullanıcıyı uyaracak ve doktorla paylaşılabilecek ayrıntılı bir rapor sunacak.

APPLE WATCH SERIES 10 FİYATI

Apple Watch Series 10, 399 dolar başlangıç fiyatı ile tüketicilere hitap edecek. 20 Eylül Cuma gününden itibaren satın alınabilecek.


APPLE WATCH ULTRA 2'YE YENİ RENK SEÇENEĞİ!

Apple, eylül ayındaki etkinliğinde Apple Watch Ultra 2'yi yeni "saten siyah" renk seçeneği ve uyku apnesi algılama özelliği ile yenilediğini duyurdu. Apple, Watch Ultra'yı iki yıl önce piyasaya sürülmesinden bu yana ilk kez birden fazla renkte sunuyor.

iPhone 16 etkinliği başladı: Apple yeni ürünlerini tanıtıyor - 6. Resim

Watch Ultra 2, saatin ivmeölçerini ve zaman içinde yapılan ölçümleri kullanarak uyuyan bir kişinin hareketlerinin uyku apnesi ile uyumlu olup olmadığını tespit edecek. Ayrıca yeni bir titanyum Milanese Loop da var. 799 dolar karşılığında ön siparişe açılan akıllı saat, 20 Eylül'den itibaren müşterilere sunulacak.


AIRPODS 4 VE YENİ AIRPODS MAX TANITILDI

Donanım güncellemesi yapılmadan geçen neredeyse dört yılın ardından AirPods Max'in yeni versiyonu bugün Apple tarafından duyuruldu. Yeni kulaklıklar Lightning bağlantı noktası yerine USB-C ile geliyor.

iPhone 16 etkinliği başladı: Apple yeni ürünlerini tanıtıyor - 7. Resim

Apple'ın AirPods serisindeki ilk kulak üstü kablosuz kulaklık olan AirPods Max, şirketin ilk kablosuz kulaklıklarının duyurulmasından dört yıl sonra, 2020 yılında piyasaya sürüldü. Hem AirPods hem de sonraki AirPods Pro, ilk çıkışlarından bu yana çeşitli güncellemeler aldı ve ikinci nesil AirPods Pro, 2023'ün sonlarında bir USB-C şarj kutusu ve Apple Vision Pro kulaklıkla eşleştirildiğinde kayıpsız ses desteği kazandı.

iPhone 16 etkinliği başladı: Apple yeni ürünlerini tanıtıyor - 8. Resim

Apple, AirPods'un "şimdiye kadarki en rahat AirPods" olduğunu söylediği güncellenmiş tasarıma sahip AirPods 4 adlı yeni bir versiyonunu piyasaya da duyurdu. Açık hava tasarımını koruyan AirPods 4, ses kalitesinde "büyük bir iyileşme" sağlıyor ve kişiselleştirilmiş uzamsal ses desteği içeriyor.

iPhone 16 etkinliği başladı: Apple yeni ürünlerini tanıtıyor - 9. Resim

Kulaklıklar iki modelde sunulacak: AirPods 4 olarak bilinen giriş seviyesi bir model ve "AirPods 4 with Active Noise Cancellation" olarak bilinen gürültü önleme özelliğine sahip üst seviye bir model.

Kaynak: Tgrthaber.com
Sonraki Haber Yükleniyor...