Tgrt Haber

iPhone'u yasaklayan Rusya, Apple'a rakip oldu: Yerli telefonunu gösterdiler

Editör: Ömer Faruk Doğan / Kaynak: IGeekphone
18 Ağustos 2023 12:37 - Güncelleme : 18 Ağustos 2023 12:38
iPhone'u yasaklayan Rusya, Apple'a rakip oldu: Yerli telefonunu gösterdiler

Güvenlik endişeleri nedeniyle Apple'ın telefonlarına yasak getiren Rusya, yerli akıllı telefonu R-FON ile teknoloji devine rakip oldu. Cihazın fiyatı ve özellikleri de açıklandı.

Geçtiğimiz haftalarda güvenlik endişeleri nedeniyle devlet görevlilerine ve ordu mensuplarına iPhone​'u yasaklayan Rusya​, yerli akıllı telefon modelini duyurdu.

Putin'in eski bakanı ve danışmanı Leonid Reiman’a ait Rosa şirketi tarafından finanse edilen "R-FON" adlı cihaz, Linux tabanlı bir mobil işletim sistemi Rosa Mobile üzerinde çalışıyor. TurkRus.com sitesine göre şirket, 2015 yılında Dijital Kalkınma Bakanlığı'nın 2,5 milyar dolarlık hibe ihalesini kazanmıştı.

R-FON bu yıl içerisinde Rus devlet görevlileri ve kurumsal müşteriler için satışa sunulacak, 2024 yılında ise ülke çapında piyasaya sürülmesi bekleniyor.

Vladimir Zykov, Rus haber ajansı RIA Novasti'ye yaptığı açıklamada, R-FON'un Moskova'nın Zelenograd şehrinde üretilmesinin planlandığını belirtti. Ayrıca bazı parçalarının Rusya'da üretilemeyeceğini kaydeden Zykov, telefonun "Made in Russia" damgasıyla piyasaya çıkacağını da sözlerine ekledi.

ANDROİD UYGULAMALARIYLA DA UYUMLU

R-FON işletim sistemi Rosa Mobile'ın iOS ile Android karışımı bir yapıya sahip olduğunu vurgulayan Vladimir Zykov, telefonun Android uygulamalarını da çalıştıracağı bilgisini verdi.

Öte yandan Zykov'a göre akıllı telefon, 6,7 inç ekrana, 8 GB belleğe ve 128 GB depolama alanına sahip olacağı belirtildi. Bununla birlikte çift SIM kart yuvası, USB Type-C bağlantı noktası ve parmak izi sensörüne de ev sahipliği yapacağı ifade edildi.

iPhone'u yasaklayan Rusya, Apple'a rakip oldu: Yerli telefonunu gösterdiler

Telefonun fiyatı ise, planlandığı kadarıyla en fazla 40 bin ruble olacak. Bu da yaklaşık olarak 425 dolara tekabül ediyor. Ancak cihaz, daha çok Rus halkına ve kamu görevlilerine yönelik olarak hedeflendiği için uluslararası pazarda satışa sunulmayabilir. En azından ilk etapta böyle bir hamle beklenmiyor.

İPHONE'U YASAKLAMIŞTI

Rusya Federal Güvenlik Ofisi (FSB) tarafından, ABD Ulusal Güvenlik Ajansı'nın (NSA) iPhone telefonlar aracılığıyla Rus diplomatları takip ettiğini iddia edilmesi üzerine, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in imzasıyla kamu çalışanlarının iPhone gibi Apple'ın ürünlerini kullanması yasaklandı.

Her ne kadar devlet çalışanlarına iş amaçlı olmaması şartıyla, kişisel ihtiyaçları için Apple ürünlerini kullanma özgürlüğü tanınmış olsa da, Putin yönetimi devlet işlerinde yerli teknolojilere geçiş yapılmasını istiyordu. R-FON bu kapsamda atılan adımların başlangıcı olarak karşımıza çıktı.

Kaynak: IGeekphone

Derleyen: TGRT Haber / Ömer Faruk Doğan

Kaynak: IGeekphone
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...