Tgrt Haber

İran'a kamikaze ambargosu: ABD, Rusya'nın aldığı SİHA'lar için harekete geçti

Editör: Okan Güleş / Kaynak: New York Times
29 Aralık 2022 16:35 - Güncelleme : 29 Aralık 2022 17:05
İran'a kamikaze ambargosu: ABD, Rusya'nın aldığı SİHA'lar için harekete geçti

Ukrayna'ya karşı yapılan saldırılarda İran yapımı kamikaze İHA'lar sık sık gündeme gelirken ABD, iki ülke arasındaki teslimatı engellemek için harekete geçti.

Rusya​'nın Ukrayna​'ya karşı İHA​ saldırılarına ABD​'den engelleme geliyor. Özellikle son dönemde insansız hava araçlarıyla sivil halka da saldırılarda bulunan Rusya, kamikaze İHA olarak adlandırılan silahlarını ağırlıklı olarak İran'dan satın alıyordu.

ABD'nin ise İran yapımı silahlara el koyarak, Rusya'nın İHA satın almasının önüne geçmesi planlanıyor. Peki süreç nasıl ilerleyecek ve Biden​ yönetimi ne gibi hamlede bulunacak?

İRAN'IN İHA ÜRETİMİ DURDURULABİLİR

New York Times'ın aktardığına göre birkaç yetkili, ABD'nin  Avrupa ve Orta Doğu'da gerçekleştirilen görüşmelerde yeni bir program başlatacağından söz etti.

Bu program, İran'ın insansız hava aracı üretme kabiliyetini engellemesinin yanı sıra, Rusya'nın kamikaze İHA satın almasının da önüne geçmeyi amaçlıyor.

Biden yönetimi, İran'ın Rusya'ya tedarik edilen İHA'ları inşa etmek için gerekli Batı yapımı parçalara erişimini engelleme çabalarını artırdı. Farklı bir kaynağa göre Biden'ın bu hamlesi, dron enkazlarının Amerikan yapımı ekipmanlarla doldurulduğunun keşfinden sonra geldi.

Ek olarak ABD, yaklaşan insansız hava aracı sürülerine dair erken uyarı sağlayarak, Ukrayna'nın silah ateşinden füzelere kadar, insansız hava aracı sürülerini düşürme şansını artırmayı amaçlayan yeni teknolojiyi de hızla piyasaya sürmeye hazırlanıyor.

 

Kaynak: New York Times
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...