Tgrt Haber

Bağlantı kesildi, hayaller suya düştü: Ay'a giden uzay aracıyla iletişim kesildi!

26 Nisan 2023 13:00 - Güncelleme : 26 Nisan 2023 13:00
Bağlantı kesildi, hayaller suya düştü: Ay'a giden uzay aracıyla iletişim kesildi!

Japonya merkezli uzay şirketinin Ay'a gönderdiği uzay aracı için işler yolunda gitmedi. Bağlantısı kesildi, geri ulaşılamadı. Peki görev sona mı erdi? Yetkililer açıkladı.

Aralık ayında SpaceX tarafından fırlatılan, Japonya için Ay​'a ilk özel girişim olan projede işler yolunda gitmedi. Ay'a iniş​ yapan uzay aracının yaklaşık 25 dakika sonra bağlantısı kesildi.

Projeyi üstlenen iSpace şirketi ise konuya ilişkin gelişmeleri paylaştı. CEO TakeshiHakamada, ''iniş aracıyla iletişimi doğrulamadık. Ay yüzeyine inişi tamamlayamayacağımızı varsaymak zorundayız'' dedi.

JAPONYA'NIN AY GİRİŞİM GÖREVİ BAŞARISIZ OLDU

BBC'nin haberine göre iSpace, Ay yüzeyine iniş yapan ilk şirket olma hedefindeydi. 

İniş sırasında neyin yanlış gittiğinin anlaşılması için mühendislerin incelemelerinin sürdüğü açıklandı.

Bağlantı kesildi, hayaller suya düştü: Ay'a giden uzay aracıyla iletişim kesildi!

Tokyo merkezli şirket, Ay yüzeyinde gezecek bir aracı da taşıyordu.

SpaceX’in Aralık ayında uzaya gönderdiği bu aracın Ay’a ulaşması beş aylık zaman aldı. Sürenin bu kadar uzun olmasının nedeni ise maliyeti düşük tutmak için uzay aracının itiş gücünün sınırlı olmasıydı.

iSpace CEO’su Takeşi Hakamada, beklenen iniş süresinden 25 dakika sonra yaptığı açıklamada “Uzay aracıyla iletişim kuramadık. İnişin başarısız olduğunu düşünmemiz gerekiyor” dedi.

Uzay aracından gelen son veri, yüzeyin 89 metre üzerindeyken alınmıştı.

Bugüne kadar ay yüzeyine yalnızca ABD, Rusya ve Çin araç indirmeyi başardı ve bunların hepsi devletler tarafından yapıldı.

Kaynak: BBC Türkçe
Derleme: Okan Güleş

 

Kaynak: BBC

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...