Tgrt Haber

İstanbulkart için ilginç karar! Parmak izi ve yüz tanıma özelliği neden kaldırıldı?

Editör: Ömer Faruk Doğan / Kaynak: Türkiye Gazetesi
31 Ekim 2023 13:22 - Güncelleme : 18 May 2024 09:24
İstanbulkart için ilginç karar! Parmak izi ve yüz tanıma özelliği neden kaldırıldı?

İstanbulkart mobil uygulamasında yeni dönem başladı. Artık parmak izi ve yüz tanıma sistemiyle giriş yapılamayacak. Peki bu kararın sebebi ne? İşte detaylar...

İstanbulkart​ mobil uygulamasına parmak izi​ (Touch ID) ve yüz tanıma​ (Face ID) ile hızlı giriş özellikleri kaldırıldı. Vatandaşlar artık uygulamaya her açılışta parolalarını girmek zorunda kalacaklar. 

İstanbulluların otobüs, metrobüs, Marmaray, vapur ve tramvay başta olmak üzere birçok yerde ödeme ve alışveriş işlemi yapmak için kullandığı bu akıllı şehir kartı uygulaması bu sefer sosyal medya mecralarında çok tartışılan bir kararla gündeme geldi.

Apple App Store'da yayınlanan yeni İstanbulkart mobil sürümüyle birlikte uygulamaya şifreyle giriş zorunlu hale getirildi. Güncelleme, "Yasal gereklilik nedeniyle parmak izi ve yüz tanıma ile uygulamaya giriş durduruldu." ifadeleriyle iOS (iPhone işletim sistemi) kullanıcılarına duyuruldu.

İSTANBULKART MOBİL'E NEDEN YÜZ TANIMA / PARMAK İZİYLE GİRİLEMİYOR?

Alınan kararın, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından yayınlanan bir tebliğle ilgili olduğu değerlendiriliyor.

Söz konusu tebliğe göre; "Kuruluşun mobil uygulamasının kontrolünde olmayıp cihaz üreticisi kontrolünde olan parola, PIN ya da biyometrik veriler, bu fıkra kapsamında güçlü kimlik doğrulama unsurları olarak kullanılamaz."

İstanbulkart için ilginç karar! Parmak izi ve yüz tanıma özelliği neden kaldırıldı? - 1. Resim

Üstelik yerli ödeme sistemlerinin neredeyse tamamını kapsıyor. Daha önce İninal Kart da, mobil uygulamasına parmak izi ve yüz tanıma ile giriş özelliğini kaldırdığını açıklamıştı:

"Değerli kullanıcılarımızın dikkatine; 30 Eylül 2023 tarihi itibarıyla ininal mobil uygulamamıza girişlerinizde uygulama şifresi ile giriş geçerli olacaktır. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası düzenlemeleri gereğince, güvenliğiniz nedeni ile yüz tanıma özelliği ve parmak izi ile giriş seçeneğimiz artık kullanılmayacaktır."

Kaynak: Türkiye Gazetesi
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...