Tgrt Haber

Asteroid yok edici DART! NASA tarihe geçen o anları canlı yayınladı

Editör: Baran Aksoy / Kaynak: TGRT Haber
27 Eylül 2022 02:45 - Güncelleme : 27 Eylül 2022 03:15

Bilimkurgu filmlerinde hikayelerini gördüğümüz şu ana kadar hiç gerçekleştirilmemiş olaya bütün dünya tanıklık etti. Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi'nin (NASA) DART görevi kapsamında fırlatılan uzay aracı, Dimorphos adlı asteroide çarparak yörüngesini değiştirdi. Çarpışma anı bütün dünyaya canlı olarak izletildi. İşte tarihe geçen o anlar…

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi'nin (NASA) DART görevi kapsamında Kasım 2021’de fırlatılan uzay aracı​, aslında kendisi için bir son olacak yolcuğunu tamamladı. Dünya'dan 11 milyon kilometre uzaklıktaki Dimorphos asteroidin yörüngeden çıkarılması hedeflenen görev bütün dünyaya canlı olarak izletildi.  

DÜNYA ARTIK ASTEROİDLERDEN KORUNABİLECEK

Filmlerde envai çeşit senaryolarda benzer sahneleri izledik ancak NASA​, Dünya'yı gerçekten ölümcül bir asteroidin etkisinden korumanın mümkün olup olmadığı artık bu görevle öğrenmiş oldu.

Bilim insanları, Güneş Sistemi'ni oluşturan yapı taşlarının artıkları olarak nitelenebilecek asteroidlerin hızını çok ufak bir miktarda değiştirmenin bu işlem için yeterli olduğunu düşünüyordu ve yanılmadılar da…

Asteroid yok edici DART! NASA tarihe geçen o anları canlı yayınladı
Dimorphos asteroidi

İNSANLIK TARİHİNE GEÇEN ANLAR CANLI YAYINLANDI

DART görevi kapsamında Kasım 2021’de fırlatılan uzay aracı Dünya'dan 11 milyon kilometre uzaklıktaki Dimorphos asteroidine çarptı. İnsanlık tarihine geçen çarpışma anı bütün dünyaya canlı olarak izletildi.

"İNSANLIĞIN İLK GİRİŞİMİYDİ"

DART'ı geliştiren Maryland'deki Johns Hopkins Uygulamalı Fizik Laboratuvarı'ndan yönetilen planlı çarpışma sonrası, NASA yetkilisinin canlı yayında, "Bu, insanlığın bir gök cisminin rotasını değiştirmek üzere yaptığı ilk girişimdi" şeklindeki sevinç ifadeleri duyuldu.

Başarılı deneme sonucu bir uzay aracının, yörüngesini yer tabanlı teleskoplar kullanılarak ölçülebilecek şekilde değiştirmek için kasıtlı olarak, hedeflenen bir asteroidle çarpışabileceği ispatlanmış oldu.

Asteroid yok edici DART! NASA tarihe geçen o anları canlı yayınladı
DART uzay aracının asteoride çarpmadan saniyeler öncesi...

ASTEROİDLERDEN NELER ÖĞRENİLEBİLİR: HAYABUSA 2 VE OSIRIS-REX GÖREVLERİ

Öte yandan gezegenlerin ve diğer gök cisimlerinin oluşumuna dair önemli ipuçları barındıran asteroidler bilimin de ilgi alanına giriyor. Japonya, "Hayabusa 2" uzay aracıyla "Ryugu" asteroidinden, ABD ise "OSIRIS-REx" uzay aracıyla "Bennu" asteroidinden kaya örnekleri toplamayı amaçlayan uzay görevleri yürütüyor.

OSIRIS-REx'in Bennu asteroidinden topladığı örneklerle 2023'te Dünya'ya dönmesi hedefleniyor.Asteroid​ Kuşağı'ndaki Apollo grubu asteroidleri arasında yer alan Ryugu ve Bennu, bilim insanlarına Güneş Sistemi'nin ve Dünya'nın oluşumuna ufuk açacak yeni bilgiler sunabilir.

MİLYONLARCA İPUCU VAR

Asteroid Kuşağı'ndan ayrılarak Güneş'e yakın bir yörüngeye yerleşen, ardından bir merkezkaç savrulmayla yeniden Asteroid Kuşağı'na gelerek Dünya'ya yakın bir yörüngeye yerleşen Ryugu'nun yolculuğu, asteroidlerin devinimine dair ipuçları barındırıyor.

Güneş Sistemi'nin erken oluşum evresinde şekillendiği anlaşılan Bennu ise yüzeyinde bol miktarda su ve karbon molekülerinin izlerini taşıyor. Canlı yaşamının ortaya çıkmasına elverişli bileşenlere işaret eden izler, bilim insanlarına Dünya gibi gezegenin nasıl oluştuğuna dair yeni bilgiler sağlayabilir.

 

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...