Tgrt Haber

İşten çıkanların geride kalanlara etkisi büyük: İşte araştırmacıların yaptığı ilginç çalışma!

28 Nisan 2023 14:17 - Güncelleme : 28 Nisan 2023 14:26
İşten çıkanların geride kalanlara etkisi büyük: İşte araştırmacıların yaptığı ilginç çalışma!

İşten ayrılmaların geride kalanlar için de büyük etkiye neden olduğu ortaya çıktı. Araştırmacılar, 1 milyon çalışanın verilerinden önemli sonuca vardı.

UBC Sauder School of Business'ın yeni bir araştırması, işten ayrılanlarla ilgili önemli bir detayı ortaya koyuyor. Halihazırda şirkette veya herhangi işte çalışan biri ayrıldığında, geride kalanlara yansıttığı etki oldukça dikkat çekiyor. 

Yakın zamanda yapılan çalışmada, işten ayrılanların iş yerindeki mevcut çalışanları da olumsuz etkilediği sonucuna varıldı. Peki bunun ne gibi etkileri oluyor? 

DİĞER ÇALIŞANLAR​ DA İSTİFAYA TEŞVİK EDİLİYOR

Çalışmada görevli uzmanlar, yaşanan durumun nedenini bulmak için çeşitli analizler yaptı. Bu kapsamda yüksek ciroya sahip büyük bir perakendecinin 1 milyonluk çalışanın yer aldığı istihdam verileri incelendi. Verilerde ise kimin ne zaman, hangi pozisyonda ve neden işten ayrıldığı gibi bazı etkenler baz alındı. 

Araştırmada görevli John Kammeyer-Mueller ve UBC Sauder yardımcı doçenti Sima Sajjadiani,  "Bu mağazalara sistemler olarak göz attık ve zaman içinde mağazalara giren çıkan çalışanların akışını inceledik" dedi.

Öte yandan Minnesota Üniversitesi'nden Alan Benson ise "Bize her çıkış olayının anlık, kısa vadeli ve uzun vadeli etkilerine bakma ve bunları zaman içinde karşılaştırma fırsatı verdi " dedi.

Uzmanlar, işten çıkarma duyurularının güçlü ve ani bir etkiye sahip olduğunu ve işten çıkarmalardan sağ kurtulanlar arasında gönüllü ciroyu artırdığını tespit etti.

En önemlisi ise yüksek performanslı çalışanların ayrılması. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Dr. Sajjadiani, "Kuruluşlar için çok kötü bir haber, özellikle de yüksek performans​ gösterenleri işten çıkarıyorlarsa, çünkü bu pozisyonlar elenirse, hem yüksek hem de düşük performans gösterenler de ayrılmaya başlar" dedi. Ayrıca Sajjadiani, "Bu, insanların işlerinin güvenli olmadığının ve ne kadar çok çalışırlarsa çalışsınlar kuruluşun onları umursamadığının bir işareti. Bu nedenle, 'Bir an önce ayrılmalıyım' diye düşünüyorlar." diyerek sözünü noktaladı.

 

Kaynak: phys

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...