İşten çıkarma akımı bitmiyor: LinkedIn de katıldı!
Google ve Meta başta olmak üzere ABD'li şirketlerin 'işten çıkarma' akımına LinkedIn de katıldı. İş bulma odaklı sosyal medya platformu 700'den fazla çalışanını işten çıkaracağını ve Çin pazarından çekileceğini duyurdu.
ABD'li şirketler 'makroekonomik kriz' bahanesiyle onbinlerce kişiyi işten çıkarırken küresel iş gücünü de önemli ölçüde azaltma yoluna gidiyor.
Microsoft'un sahibi olduğu, iş veren ile iş arayanı bir araya getiren sosyal medya ağı LinkedIn de kervana katıldı. Şirket Çin'deki uygulamasını kapatacağını ve bazı çalışanlarını işten çıkaracağını duyurdu.
LİNKEDİN ÇİN'İ TERK EDİYOR
LinkedIn zaten Çin pazarında zar zor kalabiliyordu. Şirket geçen sene Çin Hükümeti'nin baskılarına daha fazla dayanamadığını belirterek 'gönderi yayınlama' özelliği olmayan InCareer isimli uygulamayı ülkede kullanıma sunmuştu.
LinkedIn CEO'su Ryan Roslanky yayınladığı blog gönderisinde, InCareer uygulamasını 15 Mayıs itibarıyla aşamalı olarak kapatacaklarını duyurdu. Buna bağlı olarak da 716 çalışanını işten çıkaracağını belirtti. Roslanky, bu kararın sebebini "şiddetli rekabet ve zorlu bir makroekonomik iklim" olarak açıkladı.
LinkedIn'in ana şirketi Microsoft da Ocak ayında 10 bin çalışanını işten çıkarmış ve küresel iş gücünü yüzde 5 oranında azaltacağını duyurmuştu.
RAKİPLERİNE DAYANAMADI
InCareer, Çin pazarına özel olarak geliştirilmişti. Kullanıcıların iş bulmalarına yardımcı olmayı amaçlayan sosyal ağ, ülkede 120 milyondan fazla üyesi olan Maimai gibi rakiplerine dayanamadı. Çünkü InCareer ile içerik paylaşılamıyorken; Maimai'de 'anonim olarak gönderi yayınlama' özelliği bulunuyor ve bu yönüyle avantajlı hale geliyor.
LinkedIn, Çin'de faaliyet gösteren şirketlerin diğer ülkelerden işe almasına, pazarlamasına ve eğitmesine yardımcı olmak için Çin stratejisini değiştirirken, InCareer'ı 9 Ağustos'a kadar aşamalı olarak kaldıracak.
Bu arada ABD'de işten çıkarılan çalışanlar kıdem tazminatı, sürekli sağlık sigortası ve kariyer geçiş hizmetleri alırken, ABD dışındaki çalışanlar yerel iş yasalarına tabi oluyor.
Kaynak: TechCrunch
Derleme: Ömer Faruk Doğan