İTÜ'den hayat kurtaran uygulama: İnternet olmadan enkaz altındakileri dinlemek mümkün!
Türkiye'de yaşanan deprem sonrası arama-kurtarma çalışmalarında enkaz altı kullanılan teknolojiler önemli rol oynadı. İTÜ'lü araştırmacılar da internet bağlantısı gerektirmeyen, ses frekanslarından depremzedeyi tespit edebilen bir uygulama geliştirdi.
Türkiye'de yaşanan asrın felaketi sonrası binlerce kişi enkaz altında kalarak hayatını kaybetti. 10. gününde de arama-kurtarma çalışmaları devam ederken, bu süreçte enkaz altında kullanılan teknolojiler önemli rol aldı.
STM'nin 'Duvar Arkası Radar Cihazının'' yanı sıra, termal kameralar ve yer altı dinleme cihazları gibi önemli teknolojiler kullanıldı. Buna ek olarak İTÜ'lü araştırmacılar kendi yazılımlarını geliştirdi ve internet gerektirmeksizin kullanılabilen enkaz altı ses dinleme uygulamasını devreye aldı.
ENKAZ ALTINDAN GELEN SESLERİ DİNLEYEBİLİYOR
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Müzik İleri Araştırmalar Merkezi'nce geliştirilen uygulama sayesinde, akıllı telefonlar enkazda hayat kurtarabilir.
Geliştirilen uygulama aracılığıyla enkazın altında kalan vatandaşların sesini "duyabilmek" mümkün olabiliyor.
İnternet bağlantısına olmaksızın çalışan uygulama ile frekans ayarı yapılarak, insan sesi dış seslerden ayırt edilebiliyor. Bu sayede kimi zaman insan kulağının duyamayacağı sesleri bu uygulama ile yakalamak ve kaydetmek, kritik noktalarda enkaz altında bulunanlar dinlenebiliyor.
Söz konusu uygulama için geliştiricilerin verdiği bilgiler şöyle:
- Kazanç ayarıyla sesi yükseltebilirsiniz.
- Bu uygulama internet bağlantısı olmadan çalışabilir.
- Yapılan kayıtlar cihaz dışına yollanmaz.
- Alt ve üst frekans ayarları ile insan sesinin dışındaki sesleri filtreleyebilirsiniz. Başlangıçta ideal bir noktaya ayarlıdır.
- Mikrofon erişimine izin verdikten sonra cihazınızı sabit bir yere koyup kayıt tuşuna basın. Mümkün olduğunca sessiz kalın.
- Dur tuşuna bastıktan sonra yaptığınız kayıt aşağıda gözükecektir.
'UYGULAMAYI ERİŞMEK İÇİN BURAYA TIKLAYABİLİRSİNİZ'