Tgrt Haber

NASA'nın James Webb Teleskobu, bu kez Neptün'ü kaydetti: Ortaya muhteşem görüntüler çıktı

Editör: Okan Güleş / Kaynak: TGRT Haber
22 Eylül 2022 09:00 - Güncelleme : 22 Eylül 2022 12:09
NASA'nın James Webb Teleskobu, bu kez Neptün'ü kaydetti: Ortaya muhteşem görüntüler çıktı

NASA'nın 10 milyon dolarlık James Webb Teleskobu, bilim dünyasında şaşırtan bir görüntüyü daha tarihe yazdı. Güneş Sistemi gezegenlerinden Neptün, ilk kez görüntülendi.

Bilimsel çalışmalarıyla başarılı işlere imza atan NASA​, sahip olduğu olağanüstü araçlarıyla da evrene bakış açımızı değiştiriyor. Daha önce paylaşılan karadelik ve galaksilerle herkesi hayran bırakan NASA, son olarak Neptün'ü de görüntüleyerek bir kez daha ilke imza atmayı başardı.

Uzay çalışmaları kapsamında sahip olduğu araçlarla evrenin derinliklerine inen NASA, Güneş Sistemi gezegenlerinden Neptün'ü de net bir şekilde kaydetmeyi başardı. Elbette bu görüntüler, şaşırtıcı olmayan şekilde 10 milyonluk değere sahip James Webb Teleskobu tarafından çekildi.

NEPTÜN, İLK KEZ GÖRÜNTÜLENDİ

NASA şimdi de 12 Temmuz 2022 tarihinde çekildiği aktarılan ancak şimdi yayınlanan Güneş Sistemi’nin sekizinci, Güneş’e en uzak ve katı yüzeyi bulunmayan gezegen Neptün'ü görüntüledi.  Paylaşılan fotoğrafta, 1960’larda fark edilen ve 1989’da Voyager 2 tarafından kesin olarak onaylanan çok ince ve parçalı halka sistemi karşımıza çıkıyor. Söylendiği kadarıyla JWST, gezegenin halkalarının 30 yılı aşkın süredir en net görüntüsünü yakalamış durumda.

NASA'nın James Webb Teleskobu, bu kez Neptün'ü kaydetti: Ortaya muhteşem görüntüler çıktı

Buna ek olarak James Webb tarafından çekilen görüntüde,  Triton (üstteki 'yıldız') ve Galatea, Naiad, Thalassa, Despina, Proteus ve Larissa dahil olmak üzere Neptün'ün 14 onaylanmış uydusundan yedisi de gösteriliyor. Gezegendeki parlak ve nokta şeklindeki çizgiler, güney kutubundaki bir girdabı çevreleyen metan-buz bulutlarını temsil ediyor. 

Öte yandan Triton'un dikkat çekici görünümü, hem James Webb teleskobunun belirgin kırınım sivri uçlarının hem de tipik olarak güneş ışığının yüzde 70'ini yansıtan yoğunlaştırılmış bir azot yüzeyinin ürünü olduğunun da altını çizmekte fayda var. 

NASA, James Webb Teleskobuyla henüz daha birşey yapmış sayılmaz. Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi, önümüzdeki dönem yapacağı çalışmalarla tüm gözleri üzerine çekecek. Aynı zamanda evren hakkında merak edilen pek çok detay da ortaya çıkacak.

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...