Tgrt Haber

James Webb Teleskobu’ndan yeni keşif: Ötegezegende toz tespit etti

23 Mart 2023 20:50 - Güncelleme : 23 Mart 2023 20:53
James Webb Teleskobu’ndan yeni keşif: Ötegezegende toz tespit etti

NASA ve ESA’nın son teknoloji teleskobu James Webb, evrenin derinliklerine inerken yakın zamanda bir önemli keşfe daha imza attı. Bu kez ötegezegende şiddetli toz fırtınası tespit edildi.

James Webb Teleskobu​ evreni derinlemesine inceliyor. Süpernovaya giren yıldızlar, Güneş Sistemi’ndeki birçok gezegendeki faaliyetler ve daha birçok önemli anı görüntüleyen uzay teleskobu, şimdi de Dünya’ya 40 ışık yılı uzaklıkta bir ötegezegende toz fırtınası kaydetti.

Yapılan tespite ilişkin NASA, fırtınanın Dünya​'daki kurak bir bölgede karşılaşılan ve silikatlardan oluşan örneklerin aksine daha çok kaya parçacıklarından meydana gelen bir sis kümesi olduğunu belirtti.

‘’OLAĞANÜSTÜ NİTELİKTE’’

Söz konusu keşfe ilişkin incelemelerde bulunan  Arizona Üniversitesi'nden uzman ekip, bulgularda, "olağanüstü netlikte" su, metan gazı ve karbonmonoksit gözlemlendiğini ve bunun dışında karbondioksit varlığına işaret eden kanıtların da tespit edildiğini ifade etti.

https://twitter.com/NASAWebb/status/1638543740007510019

Öte yandan Santa Cruz California Üniversitesi'nden Andrew Skemer ise şu açıklamalara yer verdi:

"Hiçbir teleskop, tek bir hedef için aynı anda bu kadar çok bilgiye erişememişti. Ötegezegenin dinamik bulut ve hava sistemlerini detaylandıran Webb Teleskobu'ndan tek bir görüntüde çok sayıda molekül görüyoruz’’. 

Kaynak: NASA

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...