Tgrt Haber

NASA'nın Jamess Webb Teleskobu, Satürn’ün Ay’ı Titan’ı görüntüledi!

02 Aralık 2022 14:45 - Güncelleme : 02 Aralık 2022 14:48
NASA'nın Jamess Webb Teleskobu, Satürn’ün Ay’ı Titan’ı görüntüledi!

Son yıllarda kaydettiği görüntülerle dikkat çeken James Webb Uzay Teleskobu, halkalarıyla bilinen Satürn uydusu Titan’ın önemli ayrıntılarını kayda aldı.

Dünya’nın uydusu Ay​, ihtişamlı görüntüsüyle yıllardır hayatımızda. Ancak güneş sisteminde bulunan tek gezegen Dünya​ olmadığı gibi, çok uzaklarda farklı gezegenlerin de var olduğunu bilmekte fayda var.

Güneş sistemi​ içerisinde yer alan ve halkalarıyla dikkat çeken gezegenlerden Satürn, bunun en iyi örneklerinden olabilir. Çalkantılı denizleri ve harika bulutları bulunan Satürn, bilinen en yakın komşu gezegenlerden biri.

TITAN’IN GORUNTULERI PAYLASILDI

Yeşilimsi mavi tonları Dünya’yı anımsatan Satürn’ün, tıpkı Ay gibi bir uydusu bulunuyor. İşte NASA, James Webb Teleskobu tarafından görüntülenen Titanuydusunu son görüntüleriyle gözler önüne seriyor.

James Webb’in son teknoloji NIRCam cihazı, 4 Kasım 2022’de yakalanan Satürn uydusu Titan’ın görüntülerini kayda alda.

Aşağıda yer alan ve solda duran görüntü, Titan’ın atmosferine duyarlı bir filtre kullanıyor. Sağda yer alan ve parlak görünüme sahip noktalar isek kuzey yarım küredeki belirgin bulutlar.

NASA'nın Jamess Webb Teleskobu, Satürn’ün Ay’ı Titan’ı görüntüledi!

Bilmeyenler için Satürn’ün uydusu Titan, Güneş Sisteminde yoğun atmosfere sahip tek ay ve aynı zamanda Dünya dışında nehirleri, gölleri ve denizleri olan tek gezegendir.

Ayrıca Dünya’nın aksine Titan’ın yüzeyindeki sıvı, sudan değil, metan ve etan içeren hidrokarbonlardan oluşuyor. Atmosferi ise, yüzeyden yansıyan görünür ışığı engelleyen kalın bir pusla dolu.

Bilim adamları, Titan’ı incelemek için uzun yıllar bekledi. Gerek hava düzeni, gerekse gaz bileşimi gibi atmosferdeki önemli detaylar, James Webb’in NIRCam tarafından önemli bilgiler sundu. 2023’te ise daha detaylı verilere erişilerek Titan’ın tüm sırrının çözülmesi bekleniyor.

Kaynak: ESA

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...