James Webb Uzay Teleskobu beklentileri boşa çıkarmadı: Hem yıldızı çekti hem de kendini
James Webb Uzay Teleskobu, bir yıldızın ilk görüntülerini yakaladı. NASA, birincil aynanın 18 parçası kullanılarak çekilmiş bir yıldızın fotoğraflarından oluşan bir mozaik paylaştı.
Uzun süredir beklenen haber sonunda geldi; James Webb Uzay Teleskobu ilk fotoğraflarını göndermeye başladı. Üstteki fotoğrafta da görüldüğü üzere, evrenin derinliklerinden gönderilen bu görüntü aslında çarpıcı olmaktan çok uzak.
NASA, görüntüdeki siyah arka plan üzerinde yer alan 18 bulanık beyaz noktanın ne olduğunu açıkladı. Bu noktaların hepsi aynı nesneyi gösteriyordu; HD 84406’yı. Bu, Büyük Ayı takımyıldızında parlak, izole bir yıldız.
Bunun yanı sıra yeni görüntü, esasen önemli bir adımı temsil ediyor. 18 nokta, birincil aynanın 18 ayrı parçası tarafından yakalandı ve görüntü şimdi bu altıgen parçaları hizalamak ve odaklamak için temel oluşturuyor.
Peki, "Yıldız nasıl çekildi?" diye sorarsanız, NASA bunu da açıklıyor: Işık, segmentlerden Webb'in ikincil aynasına ve ardından Webb'in ana görüntüleme cihazı Yakın Kızılötesi Kameraya (NIRCam) yansıdı. Araştırmacıların 25 saatlik çalışması sonucunda bu görüntü ortaya çıktı. Ekip, her ayna parçasının imzasını tek bir çerçevede kullanarak mozaiği oluşturdu.
Araştırmacılar, bu yaz aylarında James Web Uzay Teleskobu’nun daha ayrıntılı görüntüler elde etmesini bekliyor. Yine de bu ilk görüntüler teleskopun sağlığını ve önümüzdeki aylarda çok fazla sorun olmayacağını gösteriyor.
WEBB TELESKOBU TAM KONUMUNDA
Görüntü yakalama süreci 2 Şubat'ta Webb Uzay Teleskobu'nun yıldızın tahmin edilen konumu çevresinde farklı konumları işaret etmesiyle başladı. Webb'in ilk araştırması gökyüzünün yaklaşık olarak dolunay boyutuna eşit bir alanını kapsıyor olsa da, noktaların tümü merkez bölgeye yakın bir yerdeydi. Yani gözlemevi görüntü almak için zaten nispeten iyi bir konumda bulunuyordu.
Bu arada, araştırmacılar ayrıca harici bir kamera yerine NIRCam üzerindeki özel bir lens aracılığıyla özçekim de yaptı (üstteki fotoğraf). NASA daha önce bir özçekimin mümkün olmadığını söylemişti. Bu nedenle, özçekim bir sürpriz oldu.
James Webb Uzay Teleskobu, 25 Aralık 2021 günü Fransız Guyanası'ndan fırlatıldı. 10 milyar dolarlık gözlemevi, şu anda ikinci Lagrange noktası olarak adlandırılan bir uzay bölgesinde. Gezegenimizden 1,5 milyon kilometre uzakta ve Dünya'nın Güneş etrafındaki dönüşüyle aynı hizada olan bir yörüngede bulunuyor.
Webb, Büyük Patlama'dan sonra oluşan ilk nesil galaksileri ve yıldızları (13,5 milyar yıl önceki) yüksek çözünürlüklü araçlarını kullanarak görüntülemeye çalışacak. Evrenin derinliklerini inceleyecek olan teleskobun, bilim insanlarına evrenin oluşumu hakkında daha fazla bilgi sunması bekleniyor.