Tgrt Haber

James Webb'den büyüleyen görüntüler... Genç yıldız çiftinin 'en net' fotoğrafını çekti

Editör: Ömer Faruk Doğan / Kaynak: Anadolu Ajansı
27 Temmuz 2023 13:42 - Güncelleme : 27 Temmuz 2023 13:44
James Webb'den büyüleyen görüntüler... Genç yıldız çiftinin 'en net' fotoğrafını çekti

James Webb Uzay Teleskobu, Yelken Takımyıldızı'nda birbirinin etrafında dönen, 1470 ışık yılı uzaklıktaki iki genç yıldızın en detaylı kızılötesi fotoğrafını çekti. "Herbig-Haro 46/47" adı verilen yıldız çiftinin gaz ve toz bulutları arasındaki görüntü, yıldız oluşumunun anlaşılmasına katkı sağlayacak.

NASA'nın James Webb Uzay teleskobu​, Yelken Takımyıldızı'nda yer alan ve birbirinin etrafında dönen iki genç yıldızın en detaylı kızılötesi fotoğrafını çekti. Anadolu Ajansı'nın haberine göre, 1470 ışık yılı uzaktaki bu yıldız​ çiftine "Herbig-Haro 46/47" adı verildi.

Daha önce birçok uzay ve yer tabanlı teleskop tarafından incelenip gözlemlenen bu yıldız çifti, gaz ve toz bulutsusu nedeniyle net olarak gözlemlenememişti. Ancak Webb teleskobunun kızılötesi kameralarıyla çekilen yeni görüntüde, mavi bulutsunun önceden siyah renkte göründüğü ve turuncu-beyaz bir merkeze sahip olduğu belirtildi.

OLUŞUMU MİLYONLARCA YILDA TAMAMLANIYOR

Yıldız çiftinin fotoğraftaki turuncu-beyaz merkezinde, yıldız oluşumunu besleyen gaz ve toz bulutunun derinliklerinde kırmızı ve pembe sivri uçların kesiştiği nokta görülüyor.

İki turuncu bölge ise yıldızların binlerce yıl süren gaz ve toz çekme ve geri püskürtme döngüsü sürecinde boşluğa salınan maddeleri temsil ediyor. Mavi ipliklere benzeyen püskürmeler ise önceden yayılan maddelerle çarpışarak zaman içinde şekil değiştiriyor ve dalgalı desenler ile kıvrımlı mavi çizgileri oluşturuyor.

Webb fotoğrafında, yıldızların etrafındaki bulutsu daha büyük bir mavi bulut şeklinde görünürken, bulutsunun etrafında ve arkasında başka yıldız ve galaksiler de görüntüleniyor.

Yıldız çiftinin oluşumunun milyonlarca yılda tamamlandığı ve ikili yıldızın ışığı güçlendikçe, fotoğraftaki parlak renkli görüntülerin yoğunluğunun azalacağı ifade ediliyor. Webb teleskobunun bu kritik anı yakalayarak astronomlara yıldızların oluşumu ve değişimi hakkında detaylı bilgi sağlayacağı vurgulanıyor.

(ANADOLU AJANSI)

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Kaynak: Anadolu Ajansı

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...