Tgrt Haber

James Webb'ten tarihi keşif: 700 ışık yılı uzaklıktaki bir öte gezegende karbondioksit tespit etti

26 Ağustos 2022 13:54 - Güncelleme : 26 Ağustos 2022 14:32
James Webb'ten tarihi keşif: 700 ışık yılı uzaklıktaki bir öte gezegende karbondioksit tespit etti

Emekliye ayrılan Hubble Uzay Teleskobu'nun yerini alan James Webb Uzay Teleskobu'ndan tarihi bir keşif daha geldi. Teleskop, Güneş sisteminin dışındaki bir gezegenin atmosferinde, ilk kez karbondioksit izlerine rastladı.

NASA​'nın Emekliye ayrılan Hubble Uzay Teleskobu'nun yeri alan Avrupa Uzay Ajansı (ESA) ve Kanada Uzay Ajansı (CSA) ile ortaklaşa geliştirdiği James Webb teleskobu, tarihi bir keşife daha imzasını attı. 

25 Aralık 2021 tarihinde başarıyla fırlatılan ve yörüngesine yerleşerek çalışmalara başlayan James Webb teleskobu, Güneş sisteminin ötesinde keşfedilen yeni gezegenlerde yaşam olup olmadığına dair araştırmasına devam ediyor. 

James Webb'ten tarihi keşif: 700 ışık yılı uzaklıktaki bir öte gezegende karbondioksit tespit ettiJames Webb'in çektiği Jüpiter fotoğrafı 

Geçtğimiz günlerde Jüpiter'in daha önce hiç görülmemiş fotoğraflarını çeken James Webb Uzay Teleskobu​, Güneş sisteminin dışındaki bir gezegenin atmosferinde, ilk kez karbondioksit tespit etti. 

TAM 700 IŞIK YILI UZAKLIKTAKİ GEZEGENDE KEŞFETTİ

Kalofirniya Üniversitesi'nden Natalie Batalha ve 100'den fazla araştırmacıdan oluşan bir ekip, James Webb verilerini inceledi. İncelemelerin sonunda, Güneş sisteminin dışında yer alan ve 700 ışık yılı uzaklıktaki WASP-39b adlı öte gezegenin atmosferinde karbondioksit olduğu ortaya çıktı.

James Webb'ten tarihi keşif: 700 ışık yılı uzaklıktaki bir öte gezegende karbondioksit tespit etti

JÜPÜTER'İN 1,3 KATI ÇAPINDA

Araştırmacılar, söz konusu öte gezegenin atmosferini ayrıntılı incelemenin, WASP-39b'nin oluşumu gibi pek çok detayı ortaya çıkarabileceğini değerlendiriyor. Satürn'e yakın büyüklükte kütleye sahip olduğu belirtilen WASP-39b, Jüpiter'in ise 1,3 katı çapında.

1 IŞIK YILI KAÇ KM?

Astronomide en yaygın olarak kullanılan uzunluk birimi, ışığın bir senede (Dünya’nın Güneş’in çevresinde bir kez dönmesi sırasında geçen zaman olan 365 gün 6 saat) aldığı yolun uzaklığını belirten “ışık yılı”dır. 1 ışık yılı takribi 9 trilyon kilometredir. 

Kaynak: AA
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...