Jandarma'nın eli kolu oldu: 'Yer altı görüntüleme cihazı' enkaz altındakileri nokta atış tespit ediyor
Deprem sonrası arama-kurtarma çalışmalarında savunma sanayi silahları ve diğer araç gereçler öne çıkıyor. Askeri teknolojiler deprem bölgesinde büyük kolaylık sağlarken, jandarmanın 'yer altı görüntüleme cihazı' enkaz altındakileri nokta atış tespit ediyor.
Deprem sonrası enkaz altındaki tespitlerin çoğu, askeri teknolojilerle yapılıyor. Gerek ısı termal kamerası gerekse ‘Duvar Arkası Radar’ cihazı enkaz altındaki vatandaşların bulunmasında önemli rol oynuyor.
Jandarma ise, ilk kez amacı dışında ‘yer altı görüntüleme cihazını’ kullandı. Arama-kurtarma çalışmalarında seferber olan Mehmetçik, sahip olduğu cihazlarla enkaz altındaki vatandaşı tespit ederek kurtarılmasını sağlıyor.
JANDARMA’NIN ELİ KOLU OLDU
Deprem bölgelerinin tamamında kullanılan ‘yer altı görüntüleme cihazı’, jandarmanın eli kolu oldu. Enkaz altındaki vatandaşı tespit eden cihaz, vatandaşın hayatını kurtarıyor.
Terör unsurlarına karşı yürütülen operasyonlarda, yer yüzeyinin altındaki tünel, sığınak ve depoların tespiti için kullanılan yerli ve milli imkanlarla üretilen yer altı görüntüleme cihazı, Kahramanmaraş merkezli depremlerde enkaz altında kalanların yer tespitinde önemli rol oynuyor.
PEKİ CİHAZ NASIL ÇALIŞIYOR?
Gönderdiği kızılötesi ışınlarla yer altının üç boyutlu görüntüsünü ekrana yansıtan, operasyonlarda teröristlerin tünel ve sığınaktaki yerlerinin belirlenmesini sağlayarak Mehmetçiğe güç katan "Proton Elic Yeraltı Görüntüleme Cihazı", depremin sarstığı 10 ilde de jandarma ekiplerince kullanılıyor.
Jandarma Astsubay Üstçavuş Ahmet Yiğit, ‘yer altı görüntüleme cihazına’ ilişkin şu ifadelere yer verdi:
"İlk günden beri cihazımızla arama tarama faaliyeti gerçekleştirerek işaretleme yapıyoruz. AFAD ekipleri dağınık çalışmaktansa direkt vatandaşlarımızın bulunduğu noktada çalışmakta. Cihazımız daha önce terör olaylarında, mağara, sığınak, yer altı depoları, canlı insan, mayın ve EYP tespitinde kullanılıyordu. Enkazda da kullanılmaya başlandı. Çok güzel de sonuçlar almaya devam ediyoruz. Müdahaleyi hızlı ve net bir şekilde yapabiliyoruz. Çok sayıda canlı ve cansız vatandaşlarımıza ulaştık. Ekip olarak 85'inci saatte bir vatandaşımıza ulaşıp çıkardık."
Türkiye’nin savunma sanayisi geliştirilen pek çok ürün deprem bölgesinde kullanıldı. İHA’lar havadan görüntü sağlarken, Aksungur ise entegre edilmiş baz istasyonu sayesinde uydu iletişimi sağlıyor. Diğer yandan ‘DAR’ sistemi sayesinde duvar arkasındaki vatandaşlar da tespit ediliyor.