Tgrt Haber

Japonya, Phaethon asteroidini inceleyeceği "Destiny+" görevini erteledi

Editör: Ömer Faruk Doğan / Kaynak: Space.com
06 Kasım 2023 15:06 - Güncelleme : 06 Kasım 2023 15:06
Japonya, Phaethon asteroidini inceleyeceği "Destiny+" görevini erteledi

Japonya, her sene aralık ayında Dünya'ya yağan Geminid meteor yağmurunun kaynağı 3200 Phaethon asteroidini inceleyeceği "Destiny+" görevini ertelediğini duyurdu.

Japonya​ Uzay Araştırma Ajansı (JAXA), Geminid meteor yağmurunun kaynağı olarak bilinen 3200 Phaethon asteroidini incelemeyi amaçlayan "Destiny+" adlı misyonunu, Epsilon S roketinin geliştirilmesinde yaşanan sorunlar nedeniyle 2025 yılına kadar erteledi.

Hem asteroidlerin hem de kuyruklu yıldızların özelliklerini sergileyen 3200 Phaethon, 5 kilometre genişliğinde. Her aralık ayında Dünya atmosferine yağan Geminid mateor yağmurunun kaynağı olduğu değerlendiriliyor. Son olarak 2017 yılında Dünya'ya oldukça yakın bir konuma gelmişti.

EPSİLON S ROKETİ PATLAMIŞTI

Japonya'nın katı yakıtlı roketi olan Epsilon'un devamı niteliğindeki 'Epsilon S' tip roketinin motoru, temmuz ayında yapılan bir test esnasında patladı, bu da görevin ertelenmesine sebep oldu.

Space.com'un haberine göre, Destiny+ uzay aracı Uchinoura Uzay Merkezi'nden (USC) fırlatılacak. 480 kilogram ağırlığındaki uzay aracı, ilk eliptik Dünya yörüngesine girecek. Fırlatma aracından ayrıldıktan sonra uzaydaki yolculuğuna güç sağlamak için dört iyon motoru taşıyacak. Ayrıca ince film hafif güneş paneli panelleri de kullanılacak.

Görev kapsamında Destiny+, Phaethon'a yakın geçiş yapacak ve yüzeyini teleskopik ve çok bantlı kameralarla inceleyecek. 500 km'lik bir mesafeden ve yaklaşık saatte 119.000 kilometre hıza sahip olan bu yakın geçişin 2029 yılında olması bekleniyordu, ancak JAXA​ yeni tarihi açıklamadı.

JAXA, uzay aracının ayrıca Stuttgart Üniversitesi önderliğinde geliştirilen ve Almanya uzay ajansı DLR ("Deutsches Zentrum für Luft- und Raumfahrt") tarafından desteklenen toz analizörünü kullanarak gezegenler arası ve yıldızlararası tozun yerinde analizini gerçekleştireceğini söylüyor. Amaç, Dünya'ya gelen dünya dışı toz parçacıklarının ve ilişkili organik bileşiklerin gezegende yaşamın oluşmasında etkili olup olmadığını belirlemek.

Kaynak: Space.com

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...