Tgrt Haber

Japonya'da deprem uyarı sistemi canlı yayında devreye girdi

Editör: Ömer Faruk Doğan / Kaynak: TGRT Haber
02 Ocak 2024 13:28 - Güncelleme : 02 Ocak 2024 13:37

Japonya'nın 2006 yılında uygulamaya koyduğu Erken Deprem Uyarı Sistemi, dün ülkede gerçekleşen 7,6 şiddetindeki depremde devreye girdi. Bir sosyal medya kullanıcısının yayını sırasında telefonuna gelen 'deprem anonsu' kameraya yansıdı.

Yeni yılın ilk gününde Japonya​'nın Ishikawa​ eyaletinde meydana gelen 7,6 şiddetindeki depremde, şu ana kadar en az 48 kişinin hayatını kaybettiği belirlendi. Ülkede 2006 yılında uygulamaya konulan Erken Deprem​ Uyarı Sisteminin bir sosyal medya kullanıcısının yayını sırasında devreye girdiği anlar da kameraya yansıdı.

Görüntülerde yayıncı, iPhone cihazına gelen 'Earthquake / Deprem' anonsu ile birlikte çalan uyarı seslerini duyduktan hemen sonra ekranı terk ediyor. Saniyeler sonra depremin şiddeti artarken, sokaktan gelen siren sesleri de duyuluyor.

Japonya Meteoroloji Ajansı'nın verilerine göre Japonya'nın Deprem Erken Uyarı sistemi 2006'da hayata geçti. Halkı uyaran sistem 2007 yılında kuruldu. Sistem, hızlı trenlerin otomatik frenlenmesi için tasarlanmış Japan Railways Acil Deprem Algılama ve Alarm Sistemi (UrEDAS) üzerine modellendi.

Japonya'da deprem uyarı sistemi canlı yayında devreye girdi

TÜRKİYE​'DE DEPREM UYARI SİSTEMİ VAR MI?

Türkiye gibi deprem bölgesi olan ülke ve bölgelerde, olası bir depremi genellikle 1 dakika önceden algılayıp kullanıcılara haber veren "Earthquake Alert System (Deprem Uyarı Sistemi)" teknolojileri büyük önem teşkil ediyor.

Deprem uyarılarını Android telefonunuzda etkinleştirmek için, ayarlar uygulamasını açın. Ardından konum bölümüne girin ve "Gelişmiş ayarlar > Deprem uyarıları" sekmesini bulun. Açılan ekrandaki "Deprem Uyarıları" kutucuğunu aktif hale getirmeniz gerekiyor.

Google'ın açıklamasına göre sistem, Android 5.0 ve üzeri işletim sistemi sürümüne sahip akıllı telefonlarda çalışıyor. Daha düşük bir sürüme sahip olanlar maalesef bu özelliği kullanamıyorlar.

IPHONE DEPREM UYARISI NASIL AÇILIR?

Deprem uyarı bildirimi Apple cihazlarda da var. iPhone telefonunuzda deprem uyarısını etkinleştirmek için aşağıdaki adımları uygulayabilirsiniz:

  • Ayarlar uygulamasını açın
  • Bildirimler bölümünü açın
  • En aşağı inin ve "Hayati Uyarı Bildirimi" ve "Kayıp/Kaçırma Uyarı Bildirimi" seçeneklerini aktif edin.

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...