Tgrt Haber

Jüpiter’i gördünüz gördünüz! Bu fırsat 107 yıl sonra gelecek

Editör: Baran Aksoy / Kaynak: TGRT Haber
27 Eylül 2022 20:30 - Güncelleme : 27 Eylül 2022 21:47
Jüpiter’i gördünüz gördünüz! Bu fırsat 107 yıl sonra gelecek

Jüpiter'in yaklaşık 59 yıl sonra ilk kez Dünya'ya en yakın konuma gelecek. Gökyüzünde teleskopla çok net bir şekilde görülebilecek olan Jüpiter için gökbilimciler bir 107 yıl daha Dünya'ya bu kadar yakın olmayacağını söyledi.

Güneş sistemimimizin en büyük gezeni Jüpiter​, 59 yıl sonra evimiz Dünya​'ya en yakın konuma gelecek. Güneş battıktan sonra doğu yönünde yükselecek olan Jüpiter, akşam saatlerinde teleskopla çok net bir şekilde görülebilecek.

GECE EN PARLAK NESNELERDEN BİRİ OLACAK

NASA Marshall Uzay Uçuş Merkezi araştırma astrofizikçisi Adam Kobelski yaptığı açıklamada, "Ay'ın dışında, gece gökyüzündeki en parlak nesnelerden biri olmalı" dedi. Kobelski, Jüpiter'i izlemek isteyenlerin, bugün ve takip eden günlerde gün batımı civarında doğu ufkuna bakmasını önerdi.

KIRMIZI LEKESİ NET BİR ŞEKİLDE GÖRÜLECEK

Jüpiter'e çıplak gözle de bakılabileceğini söyleyen astrofizikçi, daha da yakından bakmak isteyenlerin en az 4 inç veya daha büyük bir teleskop ve yeşil-mavi filtreler kullanmasını tavsiye etti. Teleskopla Jüpiter'i izleyenler muhteşem bir manzarayla karşı karşıya kalacak. Jüpiter'in büyük kırmızı lekesinin ve bulut katmanları çok net bir şekilde görülecek.

Jüpiter’i gördünüz gördünüz! Bu fırsat 107 yıl sonra gelecek

591 MİLYON KİLOMETRE YAKINA GELECEK

Dünya ve Jüpiter, dairesel yörüngelerden ziyade eliptik yörüngeleri takip ediyor ve birbirlerinin yanından geçme mesafeleri zamanla değişiyor. Jüpiter, yörüngesi boyunca Dünya’dan en uzak noktadayken iki gezegeni birbirinden ayıran yaklaşık 966 milyon kilometreye kıyasla, bugün Dünya’nın yaklaşık 591 milyon kilometre yakınına gelecek.

BİR SONRAKİ ZİYARETİ 107 YIL SONRA

Bu durumu özellikle ilgi çekici yapan şey, gökbilimcilerin Jüpiter'in bir 107 yıl daha Dünya'ya bu kadar yakın olmayacağını söylemesinden geçiyor. Bu, şu anda hayatta olan herhangi birimizin Jüpiter'i teleskop olmadan bu kadar yakından görme şansının yalnızca o gün olacağı anlamına geliyor.

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...