Tgrt Haber

'Gök Vatan'ın fedaisi: Kamikaze İHA 'Azab' özellikleriyle göz doldurdu

Editör: Rümeysa Kaya / Kaynak: TGRT Haber
21 Mart 2023 20:22 - Güncelleme : 21 Mart 2023 20:53
'Gök Vatan'ın fedaisi: Kamikaze İHA 'Azab' özellikleriyle göz doldurdu

Dünyanın gıpta ile baktığı ve birçok ülkeye SİHA ihracatı gerçekleştiren Türkiye’nin yeni projeleri göz dolduruyor. Türkiye, yeni İHA’sı Azab’ı envanterine katmak için gün sayıyor. Uzun menzil ve yüksek faydalı yük taşıma kapasitesine sahip Azab'ın uçuş testleri gerçekleştirildi. Yakın zamandaysa patlatma testleri yapılması planlanıyor.

İnsansız hava araçları ve insansız savaş uçakları gibi yerli projelerle dünya pazarında önemli role erişen Türk savunma sanayisinde sıcak gelişmeler yaşanıyor.  Milli Muharip Uçak ve HÜRJET gibi uçakları hangardan çıkaran Türkiye, İHA’larda çok maksatlı kamikaze sınıfında seviye atladı. İnsansız hava araçları üretiminde adeta öncü olan Türkiye, yeni İHA​'sı Azab’ı envanterine katmak için gün sayıyor.

KENDİ SINIFINDA TEK

Türkiye'deki mevcut kamikaze İHA​'larla mukayese edildiğinde kendi sınıfında tek olan Azab'ın ülke sınırlarını korumak için caydırıcı bir unsur olarak öne çıkması bekleniyor.

KAMİKAZE İHA’LARI SON OLARAK UKRAYNA'DA GÖRÜLDÜ

Rusya-Ukrayna savaşında BayraktarTB2’ler savaş meydanında Kiev yönetiminin elini güçlendirerek cephede üstünlük elde etmişti. Rusya ise Kiev’e üst üste düzenlenen ve alt yapıyı hedef alan saldırılarda insansız hava araçlarından faydalanmıştı. Bu saldırılarda sonrası dronler enkazları üzerinde yapılan incelemeler İran yapımı insansız hava araçlarını işaret etmişti. Rusya İran’dan aldığı Shaded-136 isimli İHA'larla Kiev’e saldırı düzenleyerek başkenti cehenneme çevirmişti. 

İNTİHAR DALIŞI

Kamikaze İHA'lar stratejik noktaları vurduktan sonra kendilerini imha ediyorlar, kısacası intihar dalışı gerçekleştiriyorlar. Kamikaze ismi 2. Dünya savaşında japon pilotlarının vurmak istedikleri yere sert bir dalış gerçekleştirmesinden geliyor.

TÜRKİYE’DEKİ KAMİKAZE İHA’LARI: KARGU, ALPAGU, TOGAN ŞİMDİ DE AZAB…

Uzun menzil ve yüksek faydalı yük taşıma kapasitesine sahip Azab'ın uçuş testleri gerçekleştirildi. Yakın zamandaysa patlatma testleri yapılması planlanıyor.

Azab’a istenirse önceden görev yüklenebiliyor, istenirse de operatör bilgisayarını açıp kumandasıyla kontrol ederek hedefe direkt gönderebiliyor. Azab ufak boyutu sayesinde tek operatörle, normal bir sivil araçla ya da askeri araçla taşınabilir.

'Gök Vatan'ın fedaisi: Kamikaze İHA 'Azab' özellikleriyle göz doldurdu

'BEN ARTIK KENDİMİ İMHA ETTİRECEĞİM'

Azab’ta artık mühimmatlı testlere geçiş yapıldı. Şu anda tetikleme mekanizması test edilen İHA'nın hedefe ulaştığında otopilotunu uyarıp 'Ben artık kendimi imha ettireceğim' deme aşamasına gelindi. Mühimmat testlerinin senenin ortasında ya da yılın üçüncü çeyreğinde bitmesi planlanıyor. Havanlar, tank topları ve RPG mühimmatı çok kolay bir şekilde Azab'a entegre edilebilecek.

500 kilometre menzili olan Azab 200 kilometreye kadar kontrol edebiliyor. Sonrasında hedefine kadar kendi ilerliyor. Hedefe ulaştığında ise istenildiği şekilde dalışını gerçekleştiriyor. Dik ya da açılı dalış yapabiliyor ve kendini imha edebiliyor.

Önemli özelliklerinden biri de kullanıcı tarafından yönlendirilebilir ve çok kolay kurulabilir olması. Geliştirilebilir bir platform olması sayesinde farklı faydalı yükler de entegre ederek kullanılabilir. Platformu 3,5 metre kanat açıklığına çıkartılabiliyor ve gövdesi istenildiği gibi dizayn ediliyor.

Ama dünya gündemini alt üst edecek asıl özelliği ise Radar kesit alanı ve kompozit gövdesi sayesinde radara yakalanma olasılığının yok denecek kadar az olması.

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...