Tgrt Haber

Kanada'dan WeChat ve Kaspersky'ye yasak! 'Kabul edilemez düzeyde riskli' bulundu

Editör: Ömer Faruk Doğan / Kaynak: Anadolu Ajansı, scmp.com
30 Ekim 2023 21:41 - Güncelleme : 30 Ekim 2023 21:42
Kanada'dan WeChat ve Kaspersky'ye yasak! 'Kabul edilemez düzeyde riskli' bulundu

Kanada hükümeti, "gizlilik ve güvenlik açısından kabul edilemez düzeyde risk oluşturduğunu" belirterek, WeChat ve Kaspersky uygulamalarını hükümete ait mobil cihazlarda yasakladı.

Kanada​, gizlilik​ ve güvenlik​ riskleri nedeniyle Çin'e ait mesajlaşma yazılımı WeChat ve Rusya menşeli antivirus programı Kaspersky için dikkat çeken bir karar aldı. Her iki uygulamanın da hükümete ait mobil cihazlarda kullanılmasının yasaklandığı duyuruldu.

KANADA'DA HÜKÜMET CİHAZLARINA KISITLAMA

Kanada'nın kamu yönetiminden sorumlu Maliye Kurulu tarafından yapılan açılamada, değerlendirmelerin ardından söz konusu uygulamaların "gizlilik ve güvenlik açısından kabul edilemez düzeyde risk oluşturduğu" belirlendiğine dikkat çekildi. WeChat ve Kaspersky'nin veri toplama yöntemlerinin mobil cihazın içeriğine "önemli ölçüde" erişim sağladığı kaydedildi.

Maliye Kurulu, hükümet bilgilerinin ihlal edildiğine dair bir kanıt bulunmadığını ancak uygulamaların "açık" riskler oluşturduğunu tespit ettiklerini aktardı.

Açıklamada, "Hükümetin ağları ve hassas bilgileri güvende tutma sorumluluğumuzun bilinciyle, WeChat ve Kaspersky uygulamalarının kaldırılması ve engellenmesi kararı alınmıştır. Bu adım, uluslararası standartlar ve iş birliği doğrultusunda atılmıştır." denildi.

Uygulamalar hükümet tarafından verilen mobil cihazlardan kaldırılacak ve kullanıcıların gelecekte bunları indirmesi engellenecek. Öte yandan vatandaşlar her zaman olduğu gibi kullanmaya devam edebilecekler.

Kanada, Şubat ayında yine gizlilik ve güvenlik endişelerini gerekçe göstererek, Çin şirketi Bytedance'a ait kısa video uygulaması TikTok'u hükümet tarafından verilen cihazlardan yasaklamıştı.

ÇİN, İPHONE YASAĞIYLA SES GETİRMİŞTİ

Çinli mobil uygulamalara karşı batı dünyasında genel bir 'güvensizlik' havası hakimken, Eylül ayında Pekin yönetimi kamu kurum ve kuruluşlarının çalışanlarına iPhone kullanmayı yasaklamıştı. iPhone 15'in tanıtımına birkaç gün kala alınan bu karar, Apple'a iki günde 200 milyar dolar kaybettirmişti.

Haberlere göre Çin'in adımlarının, ABD'nin Çinli teknoloji şirketi Huawei ve sosyal medya platformu TikTok'a getirdiği benzeri yasakların ardından gelmesi dikkati çekiyor. Bu arada ABD ile Çin arasındaki gerilimlere rağmen Apple, Çin'de akıllı telefon satışlarında yüzde 22 ile en büyük paya sahip bulunuyor.

Kaynak: Anadolu Ajansı, scmp.com

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...