Tgrt Haber

Kar, çamur dinlemeyen 'BARKAN' bin kilometreyi devirdi

28 Ocak 2024 12:09 - Güncelleme : 28 Ocak 2024 12:10
Kar, çamur dinlemeyen 'BARKAN' bin kilometreyi devirdi

Türkiye'nin Savunma sanayii alanında geliştirdiği insansız kara aracı BARKAN, tüm zorluklara karşı ortaya koyduğu başarıyla göz doldurdu.

Milli Savunma Bakanlığı ve Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii​ Başkanlığı, güvenlik güçlerinin ihtiyaçlarını yerli ve milli savunma sanayisi ürünleriyle karşılamak için çok yönlü çalışmalar yürütüyor.

İnsansız hava araçlarının yanı sıra, kara araçlarına da önemli ölçüde değer veriliyor. Bu kapsamda savunma sanayiimizin göz bebeklerinden BARKAN, şimdiden ortaya koyduğu başarıyla hünerlerini gözler önüne serdi.

TÜRK SAVUNMA SANAYİİNDE 'BARKAN' ETKİSİ

Bir "orta sınıf 1. seviye insansız kara aracı" olan BARKAN, güvenlik güçlerine sunulan araçlardan biridir. BARKAN, HAVELSAN​'ın "dijital birlik" konseptinin karadaki bileşenlerinden biri olarak, ilk versiyon aracın kullanıcı isteklerine göre geliştirilmesi sonucunda oluşturulmuştur.

Saha testlerinin ardından 2023 sonunda envantere giren BARKAN, kar ve çamurla kaplı, zorlu coğrafi koşullarda bugüne kadar 1000 kilometreden fazla mesafe katetti.

Kar, çamur dinlemeyen 'BARKAN' bin kilometreyi devirdi

Öte yandan BARKAN, sahip olduğu özelliklerle güvenlik güçlerine karşı asimetrik tehditleri ortadan kaldırmanın yanı sıra zorlu arazi ve sert hava koşullarının üstesinden gelebiliyor. Yüksek riskli askeri görevlerde muharebe etkinliğini artıran BARKAN, çeviklik gerektiren birçok senaryoda ileri güvenlik sağlamak üzere tasarlandı.

BARKAN, modüler yapısı ve son teknoloji faydalı yük opsiyonları sayesinde, ileri otonom özellikleriyle farklı tip silahlarla taarruz, ekipman taşıma, yaralı intikali, bomba imha, keşif ve gözetleme, savaş hasar keşfi gibi çeşitli görevleri yerine getirebiliyor. BARKAN, sürü altyapısıyla diğer otonom araçlarla işbirliği içinde hareket edebiliyor.

BARKAN, 13 kilometreden fazla bir hızla ilerleyerek, 5 saatten daha uzun süre görev yapabiliyor.

Kaynak: AA

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...