Tgrt Haber

'Karapınar' dünyanın en büyük GES'lerinden biri olacak

11 Nisan 2022 16:23 - Güncelleme : 11 Nisan 2022 16:54
'Karapınar' dünyanın en büyük GES'lerinden biri olacak

Konya’da yapımı devam eden güneş enerjisi santrali Karapınar GES, Avrupa’nın en büyüğü olacak. Santralin Türkiye’deki elektrik üretiminde güneş enerjisinin payını yüzde 20’ye çıkaracak.

TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız, Konya’da yapımı devam eden Avrupa’nın en büyüğü, dünyanın ise 5’inci büyük güneş enerjisi santrali Karapınar GES’te son gelinen durumu anlattı.

Altunyaldız, toplam kurulu gücü 1300 megavat olacak santralde, 3,5 milyon güneş panelinin kullanılacağını bildirdi. Karapınar GES'in tamamlandığında 2,5 milyon kişinin elektrik ihtiyacını karşılayacağını belirten Altınyaldız, proje bitirildiğinde Türkiye’nin yenilenebilir enerji potansiyelinde önemli bir eşik atlanmasını katı sağlayacağını söyledi.

"2022 SONUNDA 1348 MEGAVAT GÜCE ULAŞACAK"

Karapınar GES, tamamlandığında ülkemizin elektrik üretiminde güneş enerjisinin payını yüzde 20'ye çıkaracağını söyleyen  Altunyaldız, şöyle devam etti:

"Bugün itibarıyla yaklaşık 600 megavata ulaşan santralimiz 2022 sonunda ise 1348 megavat kurulu güce ulaşacak. Güneş enerjisi panelleri mühendislerimizce topraklarımızda üretiliyor. Karapınar GES'i toplamda 3,5 milyona ulaşacak yerli ve milli güneş enerjisi panelleriyle donatıyoruz. Nitelikli beşeri sermayeye de kucak açan önemli bir yatırımımız”

'Karapınar' dünyanın en büyük GES'lerinden biri olacak

"KONYA YENİLENEBİLİR ENERJİNİN MERKEZİ OLUYOR"

Toplamda 3 bin kişilik yüksek nitelikli istihdamın ortaya çıktığını belirten Altunyaldız, “Karapınar GES tamamlandığında yıllık 2 milyon tonun üzerinde karbon emisyonunun önüne geçeceğiz. Böylesine büyük bir yatırımla hem yaklaşık 2,5 milyon vatandaşımızın elektriğini Konya'mızdan karşılayacağız hem de ülkemizin yeşil kalkınma devrimine karbon emisyonumuzu azaltarak katkı sağlayacağız. Tarımın ve sanayinin merkezi Konya'mız şimdi de yeşil dönüşümün ve yenilenebilir enerjinin merkezi oluyor” dedi.

Altunyaldız, Karapınar GES'in bünyesinde son dönemin en güncel yerli ve milli teknolojilerini barındırması açısından da önemli bir yatırım olduğunu dile getirdi.

'Karapınar' dünyanın en büyük GES'lerinden biri olacak

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...