Çığır açan çalışma: Lazer destekli araç, Mars'a 45 günde ulaşacak
Bir lazer Mars'a bir uzay aracı gönderebilir mi? NASA'nın talebi üzerine McGill Üniversitesi araştırmacıları, 45 gün içinde Mars’a uzay aracı taşıyacak bir sistem geliştiriyor.
Mars'ı kolonileştirmek için çözmemiz gereken en büyük zorluklardan biri, astronotları Kızıl Gezegen’e nasıl hızlı bir şekilde ulaştıracağımız. Bu nedenle NASA, 2018'de mühendislere bir çağrı yaptı: Mars'a en fazla 45 gün içinde en az 1.000 kilogramlık yük taşıyacak bir araç. Eğer böyle bir uzay aracı mümkün olursa NASA, Mars’ta insan kolonisi kurma planına bir adım daha yaklaşacak.
NASA’nın çağrısına kulak veren McGill Üniversitesi araştırmacıları, yalnızca 45 gün içinde Mars'a bir uzay aracı göndermek için lazer kullanarak akıllı bir plan geliştirdi. Tasarımlara göre seyahat süresi aylarca kısalmış görünüyor.
LAZER SİSTEMİNİN BENZERİ YOK
Phys.org’un haberine göre, McGill Üniversitesi ekibi, yörüngedeki bir uzay aracını güçlendirmek için Dünya üzerinde 10 metre genişliğinde bir lazer dizisi kullanan bir sistem tasarladı. Lazer, uzay aracındaki hidrojen plazmasını, aracı Mars'a itmeye yetecek kadar aşırı ısıtılmış hidrojen gazı oluşturana kadar ısıtacak. Böylece bu ağır yakıtı uzaya fırlatma endişesine son vererek, Dünya'dan gezegenler arası itme gücü sağlamamıza izin verecek.
McGill Üniversitesi Mühendislik bölümünden Emmanuel Duplay, "Lazer-termal tahrik sistemi, bir voleybol sahası büyüklüğünde lazer dizileriyle bir tonluk hızlı taşıma görevlerini mümkün kılıyor." dedi.
Çalışma, Acta Astronautica dergisinde yayımlandı. Bu lazer sistemi, araç Mars'a ulaştığında gemiyi hızla yavaşlatan hassas ve potansiyel olarak tehlikeli "aerobrake" manevrası için Kızıl Gezegen’in ince atmosferini kullanacak.
Geleneksel uzay araçlarını durdurmak için kimyasal iticiler kullanılıyor. Bu yakıt da daha fazla yük anlamına geliyor. Ancak yeni çalışmadaki tasarım teorik olarak bu duruma son veriyor.
McGill Üniversitesi ekibinin çalışması oldukça yenilikçi ancak henüz sadece kavramsal olarak var. Şimdilik, fırlatma rampalarında patlama riski taşıyan sinir bozucu roketlerle uğraşmamız gerekecek.