Tgrt Haber

Kızılelma'dan yılın ilk paylaşımı geldi: Bakan sürpriz yaptı

Editör: Onur Kaya / Kaynak: TGRT Haber
01 Ocak 2023 23:08 - Güncelleme : 01 Ocak 2023 23:55

Yerli ve milli imkanlarla geliştirilen, yaklaşık 2 hafta önce de göklerdeki yerini alan Türkiye'nin ilk insansız savaş uçağı Kızılelma'ya Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank sürpriz bir ziyaret gerçekleştirdi. Bakan Varank ile Kızılelma'nın önünde çekilmiş fotoğrafını paylaşan Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, "Yılın ilk gününde Kızılelma mesaisi" notunu düştü.

Savunma sanayiinde yerli ve milli atılımlarla zirveyi hedefleyen Türkiye​'nin göz bebeği projeleri arasında yer alan Türkiye'nin ilk insansız savaş uçağı Bayraktar Kızılelma​ beklenenden erken uçtu. Daha önce teker kesme testlerinden başarıyla geçen Kızılelma, yaklaşık 2 hafta önce de ilk uçuşunu gerçekleştirerek göklerdeki yerini aldı. Hem heyecanlandıran hem de gururlandıran Bayraktar Kızılelma'nın bu yıl seri üretime geçmesi planlanıyor.

KIZILELMA'YA SÜRPRİZ ZİYARET

Yeni yılın ilk gününde Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Baykar​ Tesisleri'ne sürpriz bir ziyaret gerçekleştirdi. Bakan Varank, Kızılelma'nın önünde Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar ile beraber poz verdi. O anları sosyal medya hesabından paylaşan Selçuk Bayraktar ise "Yılın ilk gününde Kızılelma mesaisi" mesajına yer verdi. İşte o paylaşım...

https://twitter.com/Selcuk/status/1609636085830672384

F-35'LERDEKİ ÖZELLİK MEVCUT

Bayraktar Kızılema; 35 bin fit operasyonel irtifaya, maksimum 6 ton kalkış ağırlığına ve 1500 kilogram faydalı yük kapasitesine sahip olurken, ilk yerli insansız savaş uçağının 5 saat uçuşla 500 mil/saat hıza ulaşması bekleniyor.

Kızılelma, ABD yapımı F-35 tipi savaş uçakları gibi tamamen otonom olarak kalkış ve iniş yapabildiği gibi, kısa pistli uçak gemilerine iniş ve kalkış yapabiliyor.

ŞİMDİDEN DÜNYA BASININDA MANŞETLERDE

Öte yandan Bayraktar Kızılelma'nın beklenenden erken uçuşu tüm dünyada yankı uyandırdı. ABD'den Litvanya'ya, Ermenistan'dan Mısır'a, Pakistan'dan Çin'e kadar dünyanın birçok ülkesinde manşetleri süsleyen Kızılelma hakkında çarpıcı yorum ve analizler yapıldı.

ABD'nin köklü dergilerinden Newsweek, Kızılelma'nın ilk uçuşunu "Ukrayna İHA Tedarikçisi İnsansız 'Süpersonik' Savaş Uçağını Başarıyla Uçurdu" başlığıyla duyurdu. Dergideki haberde, Kızılelma'nın ilk uçuşuna ilişkin "Ukrayna'ya Rusya ile savaşta kritik öneme sahip bir insansız hava aracı tedarik eden Türk şirketi, 'insansız savaş uçağı' olarak tanımladığı yeni bir süpersonik insansız hava aracının ilk uçuşunu başarıyla tamamladı" ifadeleri kullanıldı.

Forbes dergisi de Baykar'ın geliştirdiği Kızılelma'nın hava kabiliyetlerini yakın markaja aldı. Kızılelma'nın, "Türkiye'nin ilk jet motorlu insansız hava aracı" olarak nitelendirilen haberde, "Baykar, 'özellikle agresif manevra kabiliyeti ve radarlara karşı gizliliği göz önüne alındığında hesaba katılması gereken bir güç olacağını' iddia ediyor" ifadelerine yer verildi.

Kızılelma'dan yılın ilk paylaşımı geldi: Bakan sürpriz yaptı

"EZBER BOZABİLECEK POTANSİYELE SAHİP"

ABD merkezli Defence Blog haberinde, "Ezber bozabilecek potansiyele sahip Kızılelma insansız savaş uçağı, 14 Aralık'ta ilk uçuşu için gökyüzüne yükseldi. Türkiye merkezli Baykar şirketi, son derece iddialı Kızılelma insansız hava aracının başarılı ilk test uçuşundan görüntüler yayınladı" ifadelerine yer verdi.

Ermenistan merkezli News.am haber sitesi, "Türkiye'nin jet motoruna sahip insansız hava aracı Bayraktar Kızılelma ilk uçuşunu gerçekleştirdi. Baykar CEO'su Selçuk Bayraktar yaptığı açıklamada, Bayraktar Kızılelma insansız askeri uçağının Türkiye'deki ilk uçuşunun gerçekleştirildiğini ve bunun hayalleri olduğunu belirtti" dedi.

Yunanistan'da Ptisidi Astima sitesi "Türk insansız jeti Kızılelma ilk kez uçtu" derken, "Türk Baykar'ın Kızılelma insansız uçağı, 2023'ün başlarında gerçekleşmesi tahmin edilen ilk uçuşunu, Türk kaynaklarının duyurduğu programın ilerisine geçerek daha erken yaptı" açıklamalarında bulundu.

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Hossein Mirzaei 2 Ocak 2023 00:24

Opportunity 'den tüm milletimize yeni yılın ilk gözel haberini tebrik ediyorum

Sonraki Haber Yükleniyor...