Çip krizi bitmeden yeni bir sorun daha: Mühendis açığı teknoloji devlerini vurdu
Pandeminin tüm dünyaya yayılmaya başladığı 2020 yılından beri küresel çapta çip krizi yaşandığını pek çoğumuz artık biliyoruz. Arz ve talep dengesinin şaşmasıyla başlayan çip krizindeki sorunlar henüz aşılmadan yeni bir sorun daha geliyor; mühendis açığı…
COVID-19 salgını küresel çapta kapanmalara yol açtığında teknoloji şirketleri, cihazları için gerekli olan çiplerin siparişini durdurdu. Teknoloji devlerinin bu adımının ardından çip üreticileri daha az çip geliştirmeye başladı. Ancak kapanmaların gevşemesiyle birlikte araç satın alımlarının artması ve insanların evden çalışma için gerekli bilgisayarlara ulaşmak istemesi üzerine teknoloji devleri talebi karşılayamaz hale geldi. Çip üreticileri de iptal edilen çip siparişlerini aniden karşılamakta zorlandı.
Küresel çip sıkıntısının yakın zamanda gevşeyeceğine dair bir işaret halen yok. Üstelik tüm dünyayı ilgilendiren kötü bir haber var; endüstri uzmanları, kalifiye personel eksikliğinin büyüyen bir sorun olduğunu söylüyor. Özellikle yüksek nitelikli mühendislerin yeni çipler tasarlaması ve üretim problemlerini çözmesi gerekiyor. Ancak mühendis açığı ciddi seviyelere ulaştı...
TAYVAN'DA CİDDİ MÜHENDİS AÇIĞI
ABD’nin önemli yayın organlarından Wall Street Journal, arz ve talep arasında büyüyen bir boşluğa işaret ediyor. Haberde, “Dünyanın en büyük çip üreticileri, yarı iletken kıtlığını gidermek için dünya çapında inşa ettikleri milyar dolarlık tesislerde çalışacak işçiler için savaşıyor. Yonga seti üretim tesislerinin çalışması için eğitimli binlerce mühendis gerekiyor. Teknisyenler üretim sürecini denetleyip yönetirken, araştırmacılar da yeni çip türleri ve bunları üretmenin yollarını geliştirmeye yardımcı oluyor.” denildi.
Apple’ın A serisi ve M serisi yonga üreticisi TSMC'nin bulunduğu Tayvan'da sorun endişe verici bir oranda kötüleşiyor. Çip üretiminde küresel bir güç merkezi olan Tayvan'da işe alım açığı altı yıldan fazla bir süredir en yüksek seviyeye ulaştı. Aylık ortalama açık Ağustos ayında bir önceki yıla göre yüzde 44 arttı. Bununla birlikte, çip üretiminde çalışanların maaşları da 10 yılın en yüksek seviyesine ulaştı.
ÇİP KRİZİ APPLE'A 6 MİLYARA MAL OLDU
Tayvan'ın en iyi mühendislik programlarından Ulusal Tayvan Üniversitesi Elektrik Mühendisliği ve Bilgisayar Bilimleri Fakültesi dekanı Yao-Wen Chang, “Özellikle talepteki artış nedeniyle yetenek sıkıntısı sorunu daha da şiddetli hale geldi. Bu sorunu tamamen çözebileceğimiz konusunda iyimser değilim.” dedi.
Apple çip tasarımını kendi bünyesinde yaparken, TSMC'nin fabrikaları işletmek için hala mühendislere ihtiyacı var. Bir uzman, ihtiyaç duyulan uzmanlık seviyesinin her zaman arttığını söylüyor. Bu arada Apple, küresel çip sıkıntısının neden olduğu tedarik kısıtlamalarının dördüncü çeyrekte şirketi 6 milyar dolar zarara uğrattığını açıkladı.