Tgrt Haber

Mac'ler değişiyor: Apple, macOS Sonoma işletim sistemini tanıttı!

Editör: Ömer Faruk Doğan / Kaynak: Apple Newsroom
05 Haziran 2023 22:53 - Güncelleme : 05 Haziran 2023 22:53
Mac'ler değişiyor: Apple, macOS Sonoma işletim sistemini tanıttı!

Apple bugün gerçekleştirdiği WWDC etkinliğinde macOS işletim sisteminin en yeni versiyonu olan macOS Sonoma'yı tanıttı. Peki yeni macOS özellikleri neler? macOS 14 Sonoma ne zaman çıkacak?

Mac modellerine güç verecek yepyeni işletim sistemi macOS Sonoma tanıtıldı. Apple​ bugünkü etkinlikte AR/VR kulaklığı Vision Pro​'yu, 15 inç MacBook Air​ modelini, Mac Studio'yu, Mac Pro'yu ve diğer yeni ürünlerini görücüye çıkardı. Etkinliğin öne çıkan duyuruları arasında, macOS Sonoma gözleri üzerine çevirdi.

Sonoma'nın öne çıkan yenilikleri arasına, iPhone'larda kullanılan araç takımları yer alıyor. Widget olarak da anılan araç takımları doğrudan Mac'in ana ekranına eklenebilecek ve kullanıcılar bu uygulamalarla etkileşime geçebilecekler. Peki macOS Sonoma özellikleri nedir? Ne zaman çıkacak? İşte detaylar...

MACOS SONOMA ÖZELLİKLERİ

Kullanıcılar araç takımı galerisinden istedikleri araç takımını doğrudan masaüstüne ekleyebilecekler. Araç takımları duvar kağıdıyla da uyumlu çalışacak, böylece kullanıcılar uygulamalarla çalışırken dikkat dağınıklığı yaşamayacaklar.

İnteraktif araç takımları sayesinde doğrudan masaüstünden anımsatıcıları kontrol etmek ve medyaları oynatıp duraklatmak gibi tüm Mac işlemleri gerçekleştirilebiliyor.

Mac'ler değişiyor: Apple, macOS Sonoma işletim sistemini tanıttı!

macOS Sonoma, kullanıcıların diledikleri video konferans uygulamasında çalışmalarını paylaşmalarına olanak tanıyan gelişmiş video konferans özellikleriyle donatıldı.

Yeni bir video efekti olan Sunan Kişi Katmanı, kullanıcıları paylaştıkları içeriğin üstünde göstererek öne çıkarıyor. Tepkiler özelliği el hareketiyle tetiklenebilen balon, konfeti ve kalp gibi birçok tepkinin videoya eklenmesini sağlıyor. Yanı sıra Gelişmiş Ekran Paylaşımı seçicisi, görüntülü aramalar sırasında uygulama paylaşma sürecini kolaylaştırıyor.

SAFARİ GÜVENLİĞİ ARTIRILDI

Safari, Özel Dolaşım özelliğinde yapılan güncellemeyle birlikte artık gezinme sırasında hem takip edicilere hem de cihaza erişebilecek kişilere karşı daha etkili koruma sağlıyor.

Özel Dolaşım modunda gelişmiş takip ve parmak izi korumaları, web sitelerinin kullanıcıyı takip etmesini veya tanımlamasını daha güçlü bir şekilde engelleyebiliyor. Ayrıca özel pencereler kullanılmadıkları zaman kilitleniyor.

Kullanıcılar aynı web sitesinde hem iş hem de kişisel hesaplarıyla oturum açabilirler ve bu hesaplar arasında hızlıca geçiş yapabilirler. Profiller, ayrı ayrı gezinme imkanı sunmanın yanı sıra ve çerezleri, geçmişi, uzantıları, sekme gruplarını ve favorileri ayrı tutarak tarayıcının daha düzenli kalmasını sağlıyor.

MAC'TE OYUN DENEYİMİ DAHA İYİ

Apple'ın oyun geliştirme platformu Metal, oyunların diğer platformlardan Mac’e taşınmasını kolaylaştıracak. Yeni araç kiti sayesinde geliştiriciler oyunlarının Mac’te nasıl çalışacağını yalnızca birkaç gün içinde görebiliyor. Aylarca uğraşma zorunluluğu ortadan kalkmış oluyor.

MACOS SONOMA NE ZAMAN ÇIKACAK?

macOS Sonoma’nın geliştirici beta sürümü bugünden itibaren developer.apple.com Apple Geliştirici Programı üyelerine sunulacak, halka açık beta sürümü ise gelecek ay Apple Beta Yazılım Programı aracılığıyla beta.apple.com adresinde kullanıcılarla buluşacak.

Tam sürümü ise bu sonbaharda ücretsiz yazılım güncellemesi olarak sunulacak.

Kaynak: Apple Newsroom

Derleme: Ömer Faruk Doğan

Kaynak: Apple Newsroom
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...